Opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, s-a întors duminică în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută cu substanţa Novichok, relatează Reuters. El a fost arestat pe loc, după aterizare. 

Şi-a sărutat soţia pe obraz şi a fost escortat spre un penitenciar direct din aeroport. 

Arestat pe loc

El a zburat din Germania în Rusia, fiind însoţit de soţia lui. Avionul opozantului lui Putin a aterizat pe aeroportul Şeremetievo (nordul Moscovei), deşi ar fi trebuit să aterizeze pe Vnukovo, unde îl aşteptau susţinătorii politicilor sale, scrie Hotnews.ro. 

Serviciul rus al penitenciarelor (FSIN) a confirmat într-un comunicat că l-au arestat pe Navalnîi pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate. El va rămâne în custodia poliţiei până la audieri.

Între timp, 53 de persoane - susţinători ai lui Alexei Navalnîi, care au protestat împotriva deciziei de arestare a acestuia - au fost, la rândul lor, arestate la aeroportul Vnukovo.

Navalnîi s-a întors din Germania, unde a primit tratamentul care i-a salvat viaţa după ce în luna august 2020 a fost otrăvit în Rusia. Navalnîi a demonstrat cu ajutorul presei americane de investigaţie că operaţiunea de asasinare a fost condusă de FSB, serviciul secret rusesc, scrie G4Media.ro.

Iulia Navalnaia, soţia disidentului rus, le-a transmis susţinătorilor să nu aibă teamă, aşa cum nu se teme nici Alexei Navalnîi. Ea a fost condusă de sute de suporteri la maşina cu care a plecat spre casă.

"Inacceptabil"

Arestarea opozantului Alexei Navalnîi la sosirea sa în Moscova este "inacceptabilă", a spus duminică seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel, făcând apel la Rusia să îl "elibereze imediat". "Reţinrea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Cer autorităţilor ruse să îl elibereze imediat", a scris Michel pe Twitter.

De asemenea, Lituania a reacţionat. "Solicităm Rusiei să îş elibereze imediat pe Navalnîi şi să îi pună sub acuzare pe cei responsabili de pentru tentativa de ucidere a sa", a spus ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, într-un comunciat de presă.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, la rândul său, că reţinerea lui Navalnîi este inacceptabilă. "Represiunea împotriva opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, e profund nedemocratică", a transmis duminică seara ministrul român.