Fascinat de tobarii trupelor rock ale anilor ’80, care făceau ritmul oricărei cântări, Ali Said a început să "bată" încă de mic pe... pernă, cu beţe improvizate din spătarele scaunelor de lemn.

Acum e bateristul trupei The Motans, consacrată cu piese de mare succes, între care "Versus" şi "Jackpot". Ali este implicat, totodată, şi în producţia muzicală, lansându-şi propriile melodii cu influenţe arăbeşti.

Nu e poantă: la balet!

Născut într-o familie multietnică, cu tatăl sirian, iar mama pe jumătate româncă, pe jumătate unguroaică, Ali Said se consideră "mai mult" român.

Ali Said, de la The Motans, bebelușS-a născut în Siria, dar a crescut în Oradea, părinţii săi, inginerul Ahmad şi avocata Iulia-Maria relocând familia aici, în oraşul natal al femeii, pe când băiatul avea 3 ani. "Aici am copilărit, aici mi-am făcut prieteni. Familia mea e aşa, o salată cu de toate. Cum mama e şi unguroaică, pe fratele meu îl cheamă Attila Said", povesteşte orădeanul. Astăzi are trei paşapoarte: român, maghiar şi sirian. De mic, mama a vrut să-l vadă artist, aşa că pe la 5 ani l-a dat la… balet.

Ce-i drept, Ali n-a rezistat prea mult şi a sfârşit studiind pianul, tot la Şcoala de Arte Francisc Hubic. "Mi-a plăcut până am dat de teorie, de note, de măsuri. N-a mai fost distractiv", zice el. Tot în copilărie, Ali a făcut şi judo de performanţă, concurând pentru clubul Liberty la nivel judeţean şi regional.

Crescut cu rock

Adevărata pasiune şi-a descoperit-o în adolescenţă. "Părinţii m-au crescut cu rock, cu trupe ca Deep Purple, Black Sabbath, Rainbow şi Europe. Pe la 16 ani îmi lăsasem plete", povesteşte Ali. Dintre toţi membrii formaţiilor preferate, cel mai mult l-au fascinat toboşarii. "Mă uitam la videoclipuri şi toboşarul mi se părea cel mai misterios. El stă în spate şi face jocurile, el dă tonul, el stabileşte ritmul", zice Ali.

Primul pas a fost să demonteze scaune de prin casă şi să "fure" din spătarele lor bucăţi de lemn pe care le folosea drept beţe. "Exersam pe pernă. Încercam să imit ce vedeam la televizor", spune tânărul. Văzându-i pasiunea, mama i-a cumpărat un set de tobe "Doina". "Era un set rudimentar, dar pe vremea aia era mişto", îşi aminteşte Ali. Apoi a studiat percuţia la Şcoala Francisc Hubic, dar s-a perfecţionat de unul singur, pentru că "rock-ul nu se învaţă în şcoală".

Cântări în Blue Monday

Ali, The MotansAcasă, Ali a cântat în mai multe trupe, unora fiindu-le co-fondator. Ca licean la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a înfiinţat cu câţiva amici "Torquemada", cu care au dat concerte şi au făcut înregistrări în studioul lui Dutka Andras, fostul proprietar al clubului Blue Monday. Ceva mai târziu, a cântat în formaţia "Spiritual Ravishment", care s-a bucurat de succes chiar şi în Europa. "Era un rock mai dur, grindcore. Am cântat în Bucureşti, în Germania şi în Bulgaria, ba am scos şi un album", spune Ali.

În paralel, dădea la tobe şi în Blue Monday, alături de trupa lui Dutka, care concerta live în fiecare weekend, cu clubul arhiplin. Ali n-a ignorat nici studiile: a intrat cu bursă la Facultatea de Drept din Oradea, dar nu i-a plăcut, apoi a absolvit Ştiinţele Economice. "Cu tata inginer şi mama avocată, educaţia a fost pe primul loc. Dar mama m-a încurajat foarte mult şi în cariera muzicală", spune Ali. Prin 2012, a făcut parte din trupa Anei Maria Georgescu, interpreta hitului "Ochii tăi". Cei doi au avut chiar şi o idilă şi au compus împreună Imnul Toamnei Orădene, pentru care au şi filmat un videoclip.

Gantere şi creaţie

Parcursul în lumea muzicii n-a fost uşor. "Oradea e un oraş mai mic, nu poţi să trăieşti doar din muzică. Toţi muzicienii pe care-i ştiam se mutaseră la Bucureşti", zice Ali. După închiderea Blue Monday, s-a reprofilat, luându-şi o diplomă de antrenor de fitness şi culturism şi lucrând ca antrenor în câteva săli de forţă din oraş.

De câţiva ani, s-a stabilit şi el în Capitală, fiindcă n-a putut renunţa la aspiraţiile sale de a avea o carieră în muzică. "Mă deprimă să nu fac muzică. Nu pot să fac doar sport, doar brocoli şi gantere. Trebuie să şi creez, să-mi pun mintea la contribuţie", zice el. În Bucureşti, a fost ajutat de un alt orădean, chitaristul Marius Pop, fiul liderului formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop. "M-a propus ca toboşar în band-ul lui Silviu Paşca, care concurase la Vocea României", povesteşte orădeanul. Cum ştie meserie, acum doi ani a fost primul baterist căutat pentru un nou proiect, şi anume trupa "The Motans", înfiinţată de Denis Roabeş, din Republica Moldova. "M-a contactat casa de discuri, care mi-a dat să ascult muzica pe care o făcea Denis, doar el şi chitara. Mi s-a părut altceva, mi-a plăcut", povesteşte orădeanul.

Motanii de succes

Între timp, "The Motans" a devenit una dintre cele mai în vogă formaţii din România, hituri precum "Versus", "August", "Tu" şi, mai nou, "Jackpot" fiind difuzate în heavy rotation la radio şi la posturile TV specializate. "Noi am botezat stilul trupei ca fiind rhythm & soul. E o muzică de suflet, de stare, dar care te poate şi ridica în picioare", zice Ali. Trupa susţine concerte în toată ţara. Anul trecut, băieţii de la "The Motans" au urcat pe scena deja faimosului festival Untold de la Cluj, dar şi pe cea a festivalului Toamna Orădeană, tânărul întorcându-se astfel în faţa publicului de acasă. Totodată, în cadrul unui proiect al PRO FM, trupa a cântat şi pe acoperişul Casei Poporului.

Pe lângă show-urile cu "The Motans", Ali nu şi-a uitat nici pasiunea pentru fitness, el fiind, de altfel, antrenorul personal al lui Smiley. În plan muzical, orădeanul şi-a dezvoltat şi abilităţi de producător, adică omul care pune cap la cap componentele unei melodii, atât pentru "The Motans", cât şi pentru câteva piese ale albumului "Gypsy Rock" semnat de Damian Drăghici, autorul unor "modernizări" de succes ale unor vechi piese lăutăreşti. "La Bucureşti sunt oportunităţi mai multe, dar trebuie să şi munceşti, să tragi tare", zice orădeanul. El a făcut-o, pentru că din adolescenţă a vrut să fie cel care dă ritmul…


A(X)LI
Cântece cu rădăcini

Ali Said şi-a lansat recent un proiect muzical propriu, intitulat "AxLi", cu piese în stilul Trap EDM (Electronic Dance Music), adică muzică de festivaluri şi cluburi, incluzând în piesele sale şi influenţe orientale. "La un moment dat începi să vrei să te întorci la rădăcini. Când eşti mic te atrag mai mult influenţele vestice", zice el. Una dintre creaţiile lui, "Ya habibi", (Da, iubito) a fost lansată luna trecută pe canalul de YouTube Arabic Trap, cu muzică arăbească, iar în Statele Unite a semnat cu o casă de discuri "Eye and I", specializată în Electronic Dance Music. Promiţător...