Vineri dimineaţă, liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, şi omologul său social-democrat, senatorul Ioan Mang, au invitat jurnaliştii bihoreni la o "plimbare" pe DN 76 Oradea-Deva, pentru ca aceştia să vadă "pe teren" în ce stare lamentabilă se află carosabilul.

Nemodernizat de ani buni, drumul nu este decât cea mai scurtă cale pentru ca şoferii să-şi distrugă maşinile şi să-şi joace vieţile la o loterie în care nu sunt siguri dacă ajung sau nu cu bine la destinaţie.

Gropile sunt veritabile cratere, în care maşinile cu gardă joasă, dar nu numai, pot rămâne lejer blocate. Jurnaliştii chiar au surprins o autoutilitară trasă pe dreapta, şoferul aşteptându-şi colegii să-i vină în ajutor, adică să-l ia de acolo cu maşină cu tot. "Efectiv mi-a sărit roata de la loc", a explicat bărbatul. "E drumul iadului", l-a completat senatorul Cornel Popa.

Dacă gropile "decorează" drumul, marginea şoselei are un alt element "ornamental": capacele de roţi care se găsesc tot din doi în doi paşi. "Dacă acest drum rămâne aşa, bihorenii vor mai circula pe aici doar cu căruţele", a spus senatorul Ioan Mang.

Văzând politicienii şi jurnaliştii, şoferii au oprit maşinile şi s-au plâns pe faţă de chinul la care sunt supuşi şi, implicit, de costurile pentru repararea maşinilor. "Aşa ceva nu se mai poate!", spuneau ei, la unison.

Deputatul PSD Ioan Roman, prezent şi el la ieşirea politicienilor şi ziariştilor în teritoriu, le-a dat dreptate şoferilor, spunând că "drumul arată ca după un război mondial".

Cei doi senatori bihoreni au garantat că încearcă să facă ceva pentru electoratul lor, însă reprezentanţii PDL le pun piedici. "Vom colabora cu scopul ca această ciupercă PDL-istă care s-a instalat la guvernare şi care face ca drumurile să fie tot mai proaste, ca sănătatea să meargă tot mai prost, ca educaţia, şi aşa un sistem prost, să fie îngreunată de o lege şi mai proastă, să nu mai facă după cum vrea ea!", a spus Ioan Mang.

Convinşi că starea drumurilor bihorene se datorează nepăsării Guvernului Boc, politicienii din PNL şi PSD şi-au anunţat decizia de a forma o alianţă locală prin care să preseze partidul aflat la guvernare să intre în normalitate.

"Tragem un semnal naţional, pentru că de multe ori suntem luaţi în băşcălie la Bucureşti, când cerem ajutor. M-am săturat de băşcălia dâmboviţeană. Dacă nu va mai fi o singură voce, poate vom fi receptaţi mai bine", a precizat Cornel Popa, senatorul bihorean cel mai cunoscut, până în prezent, pentru demersurile sale pentru repararea drumurilor din judeţ.

Parlamentarul a spus că îşi doreşte ca şefii Ministerului Transporturilor şi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) să decidă să peticească, măcar, drumurile din Bihor, "drumuri de care a uitat complet". "Niciodată nu văd Drumurile Naţionale la datorie, tot timpul trebuie să-i atenţionez", a amintit Cornel Popa.

Senatorul PNL a făcut şi un apel către Ministerul Transporturilor şi către CNADR, pentru a sublinia că aceste instituţii pot absorbi bani europeni pentru modernizarea căilor de transport rutier şi feroviar. "Dar ei preferă să blocheze aceste proiecte, acolo unde există, prin refuzul de a plăti cofinanţarea", a mai spus liderul liberalilor bihoreni.

În ce priveşte obiectivele colaborării judeţene între PSD şi PNL, acestea nu vizează doar reabilitarea drumului dintre Oradea şi Deva. Liderii locali ai celor două partide au spus că vor să atragă atenţia asupra tuturor drumurilor naţionale din judeţ, dar şi să susţină împreună toate proiectele de dezvoltare de la nivelul consiliilor locale, orăşeneşti şi municipale, precum şi în Consiliul Judeţean Bihor.

Protocolul între PNL şi PSD Bihor nu a fost încă semnat, cei doi preşedinţi de organizaţii spunând că deocamdată se lucrează la elaborarea lui. "Cel mai probabil, îl vom semna săptămâna viitoare", a precizat Popa.

De menţionat că PNL are la nivel local şi o alianţă cu UDMR, încheiată după alegerile din 2008. Întrebat dacă noua colaborare cu PSD va afecta înţelegerea cu Uniunea, preşedintele PNL Bihor a negat. "Rămânem partenerii UDMR şi respect faptul că nu au avut nimic de comentat când le-am spus că vom semna un protocol şi cu PSD", a precizat Cornel Popa.