Alianţa pentru o Românie Curată a dat publice rezultatele unei analize, făcute în ultimele săptămâni, între candidaţii care luptă pentru funcţia de primar la Bucureşti, sectoarele acestuia şi în municipiile reşedinţă de judeţ.

"O primă analiză a Listei Negre arată că PSD "conduce" în clasamentul candidaţilor cu probleme de integritate, cu 26 de asemenea candidaţi, urmat de PNL (cu 21), ALDE (cu 20), PMP (cu 8) şi M10 (cu 3). O cifră mai mult decât semnificativă ţinând cont că e vorba doar de candidaţii din municipiile reşedinţă de judeţ, Bucureşti şi sectoarele acestuia", se arată pe site-ul asociaţiei, romaniacurata.ro.

Potrivit listei, care citează ca sursă articole de pe site-ul eBihoreanul.ro, între cei cu probleme de integritate se regăsesc şi candidaţii orădeni Adelina Coste, de la PSD, şi Ştefan Herchi, reprezentant al ALDE.

În vreme ce Ştefan Herchi (foto dreapta) este nominalizat deoarece "a fost propagandist pe probleme de politică externă a Comitetului Judeţean de Partid Bihor", fosta PDL-istă Adelina Coste (foto stânga) apare pe listă deoarece "are afaceri de succes cu statul".

"În 2013, la scurt timp după ce nu a mai fost functionar public şi demnitar, firma familiei sale, Act Legis Consult SRL a încheiat 17 contracte de consultanţă cu primării, 16 având la conducere edili PDL şi UDMR. În 2010, Adelina Coste a renunţat la poziţia de consilier local, acuzată de incompatibilitate si conflict de interese", mai arată precizarea ARC.

Alianţa România Curată consideră că alţi trei candidaţi la Primăria Oradea, Ilie Bolojan (PNL), Huszar Istvan (UDMR) şi Horea Vuşcan (PMP) corespund criteriilor de integritate, dar nu pomeneşte nimic despre al şaselea, Zatyko Gyula (PPMT).

Criteriile de integritate de care a ţinut cont ARC sunt următoarele:

- Nu este şi nu a fost implicat(ă) în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, nu a fost condamnat(ă) şi nici nu este trimis(ă) în judecată pentru astfel de fapte;

- Nu este şi nu a fost implicat(ă) în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese;

- Nu este şi nu a fost implicat(ă) în migraţii politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice;

- Nu este şi nu a fost implicat(ă) în promovarea unor valori, poziţii sau proiecte care contravin statului de drept;

- Nu a ocupat funcţii de conducere în fostul PCR, nu a fost informator (informatoare) şi nu a făcut parte din fosta Securitate, nu este şi nu a fost ofiţer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete;

- Nu a promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.