Un raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) publicat săptămâna trecută relevă că numeroase alimente găsite în magazinele din Europa conţin reziduuri de pesticide. Mai precis, din 84.341 probe alimentare analizate în 30 de ţări europene, din interiorul şi din afara Uniunii Europene, 97,2% au prezentat urme de pesticide.

Potrivit EFSA, o treime din aceste produse provin din ţări non-europene. Cumpărătorii europeni nu trebuie totuşi să se sperie, arată acelaşi raport, deoarece în majoritatea cazurilor pesticidele se regăsesc în limitele prevăzute de standardele UE, doar în 5,6% din alimente fiind identificate depăşiri ale acestora.

În toate ţările incluse în studiu, eşantioanele alimentare pe care s-au făcut teste au fost din aceleaşi tipuri de alimente: vinete, banane, broccoli, ulei de măsline virgin, suc de portocale, mazăre, ardei gras, struguri, cereale, unt şi ouă.

Rezultatele analizelor arată că produsele cu cele mai multe reziduuri de pesticide sunt bananele, strugurii şi ardeii graşi. România a fost şi ea inclusă în studiul EFSA, fiind analizate 623 de probe.