Preşedinta PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, luni, că şi-a depus mandatul de preşedinte al PNL, ca urmare a rezultatelor dezastruoase obţinute de liberali în alegeri. 

Apel la solidaritate

"Încă de ieri am avut discuţii cu colegii, liderii din teritoriu, conducerea centrală, şi pentru mine nu există alt gest decât depunerea mandatului", a declarat aceasta. "Obiectivul pe care mi-l propun acum pe final de mandat este clar: solidaritatea Partidului Naţional Liberal. Îmi doresc să rămânem uniţi şi să devenim o opoziţie solidă la PSD. Ştim cu toţii să facem opoziţie aşa cum trebuie şi când trebuie. Am convingerea că vom depăşi acest şoc electoral", a mai spus Gorghiu, într-o declaraţie de presă, refuzând apoi să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Gorghiu a precizat că mai sunt și alte persoane din conducerea partidului și lideri de filiale care au decis să îşi asume rezultatul de la alegeri, însă nu a precizat numele acestora.

În partid se caută acum formule de interimat până la organizarea Congresului Naţional în prima parte a anului 2017.

Rezultate slabe

PNL a obţinut doar 19,94% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 20% din voturile pentru Senat, spre deosebire de PSD, care a obţinut 46,03%, respectiv 46,22%. PNL a fost învins de PSD inclusiv la Timiş, unde Alina Gorghiu a deschis lista pentru Senat, notează Mediafax.

Liderii de organizaţii PNL care au obţinut rezultate peste media naţională a partidului la alegerile parlamentare au fost convocaţi la o şedinţă luni seară, la ora 18.00, la sediul central al formaţiunii. Conform HotNews.ro, este vorba despre Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și diaspora.

Bolojan nu vorbeşte

Unele surse liberale, citate de Hotnews.ro, spun că și secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, ar fi demisionat, alături de liderul PNL București, Cristian Bușoi.

Contactat luni de BIHOREANUL, Bolojan a refuzat, însă, să facă orice fel de declaraţii pe marginea alegerilor parlamentare, spunând că va reveni în scurt timp, printr-o conferință de presă.

În ședința de luni seară, liderii organizațiilor care au obținut un scor peste media națională vor discuta formula de interimat la conducerea partidului. Un vot asupra acestei decizii va fi dat marți în ședința Biroului Politic Național, în urma discuțiilor din această seară.

Se caută şef

Agenția de știri Mediafax notează, tot citând surse din interiorul partidului, că liberalii nu au identificat încă un lider care ar putea prelua funcţia de preşedinte cu titlu interimar, susţinând că BPN al PNL ar putea respinge demisia Alinei Gorghiu.

În interiorul partidului au fost vehiculate pentru preluarea interimatului numele lui Mircea Hava, Gheorghe Flutur, dar şi al Ralucăi Turcan, însă nicio opţiune nu s-a conturat.

Alina Gorghiu a susţinut în interiorul PNL ca refuză să mai rămână la conducerea partidului, însă, liderii din ţară ar fi insistat ca aceasta să îşi păstreze mandatul până la congresul formaţiunii.

UPDATE: Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

Raluca Turcan a fost aleasă preşedintele interimar al PNL, în unanimitate, au precizat, marţi, pentru Mediafax, surse din PNL. De asemenea, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache a fost votat secretar general interimar al PNL, susţin surse din partid, după ce mai mulţi membri ai BPN au contestat propunerile făcute în şedinţa, respectiv Teodor Atanasiu şi Răducu Filipescu.