Allegria, cochetul restaurant din centrul Oradiei, amenajat în clădirea fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni, are, de astăzi, o întindere mai mare, precum şi o ofertă mai bogată.

La Allegria a fost inaugurată o cramă, botezată "Juan de Dios", cu vinuri alese şi premiate, dar şi cu şampanii şi coniacuri, iar în meniu a fost introdusă şi pizza, dar nu de oricare, ci făcută în stil autentic, din ingrediente italieneşti de aleasă calitate.

Restaurant cu istorie

Restaurantul Allegria, situat la intersecţia străzilor Republicii şi Snagovului, a fost inaugurat în 2015 după reabilitarea unei părţi a fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni ajunşi în Oradea, imobil aflat acum în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, care cuprinde şi un muzeu al Farmaciei, fiindcă acolo a funcţionat fără oprire, timp de 250 de ani, o farmacie, botezată iniţial Apotecha Rodia. 

Soţii Mircea şi Carmen Popa au lansat atunci un concept nou de restaurant pentru Oradea, dând o importanţă deosebită moştenirii istorice a locului şi comandând restaurarea unor părţi ale imobilului, între care şi a unor picturi figurative.

În 2021, când au decis să extindă Allegria, adăugându-i în subsolul clădirii o cramă, proprietarii au decis să celebreze din nou istoria imobilului. Astfel, noua cramă poartă denumirea "Juan de Dios", după călugărul portughez, născut în 1495, care a întemeiat ordinul mizericordienilor.

După o viaţă plină de peripeţii - ca cioban, militar, salahor -, Juan a fost impresionat de o predică a fericitului Ioan de Avila, iar astfel a decis să se dedice îngrijirii săracilor şi bolnavilor, inclusiv prin înfiinţarea de spitale în mai multe ţări, fiind canonizat în 1690 cu numele Juan de Dios. În traducere, Ioan al lui Dumnezeu.

Lumea vinurilor

Noua cramă din Oradea are un design special, care împrumută din "trăsăturile" restaurantului, dar nu le imită întocmai, îmbinând decoraţiuni metalice, mai reci, cu lumină caldă şi scaune comode şi elegante. De asemenea, pereţii şi tavanul păstrează cărămizile originale, care au fost curăţate manual.

Cu o capacitate de maximum 80 de locuri, crama "Juan de Dios" are şi un separeu elegant, unde se vor putea organiza degustări, întâlniri între prieteni şi alte evenimente, într-o atmosferă intimă şi cochetă.

Iar oferta este îmbelşugată! Enoteca cuprinde, până acum, 250 de etichete de vinuri româneşti (spre exemplu, din crama Oprişor), italieneşti, spaniole, franţuzeşti, din Statele Unite ale Americii, mai precis din struguri rodiţi în Napa Valley, precum şi din Noua Zeelandă, o ţară care primeşte tot mai multă recunoaştere pentru vinurile ei.

Între vinurile disponibile pentru clienţii cramei se numără şi unele mai scumpe, de colecţie (cum ar fi Sassicaia, Ornellaia sau Tignanello), dar şi unele la preţuri accesibile. "Am urmărit să aducem vinuri premiate, de calitate, nu neapărat scumpe", explică gazdele.

La degustare

Crama "Juan de Dios" are în ofertă şi sortimente aparte de vinuri spumante şi şampanie, cum ar fi Soldati la Scolca, Paul Bara, Pierre Gimonnet sau Perrier-Jouët. De asemenea, pe rafturile cramei pasionaţii pot descoperi o gamă bogată de coniacuri.

În noua "aripă" a restaurantului Allegria se pot comanda toate mâncărurile din meniul restaurantului, în plus se va putea opta pentru o paletă interesantă de brânzeturi, dar şi pentru caviar. De asemenea, gazdele au în plan să organizeze, periodic, degustări de vin şi de ulei de măsline.

Miresme de Napoli

O altă noutate importantă este aceea că restaurantul a adăugat în meniu pizza, un preparat pe gustul multor orădeni. Doar că la Allegria nu se mănâncă orice fel de pizza, ci una cu adevărat autentică, ca-n Napoli, locul de "naştere" al acestui preparat!

În această perioadă, la Oradea se află bucătarul napoletan Fabio Cristiano, care deţine o recunoscută şcoală de pizzeri în Italia şi care pregăteşte în bucătăria Allegriei pizza după o reţetă de la mama ei de-acasă, perfecţionată de cunoscători. El îi învaţă, totodată, pe angajaţii restaurantului secretele acesteia.

Pizzaiolo Fabio foloseşte ingrediente din Italia, de la făină la sucul de roşii şi parmigiano reggiano. Între sortimentele de pizza incluse în noul meniu al restaurantului Allegria se numără pizza bufalina, pizza cu anşoa şi pizza cu anghinare (carciofi).

"Nu mai trebuie să mergeţi până-n Napoli, puteţi să veniţi la restaurantul Allegria din Oradea!", spune pizzerul, asigurându-i pe toţi că aromele alese din sudul Italiei se regăsesc în noile preparate ale restaurantului. Şi merită să le descoperiţi!

(advertorial)