În anul pandemic 2020, în medie, o dată la fiecare 17 minute un bihorean a sunat la numărul unic de urgenţă 112, iar o mare parte din apeluri au fost ale persoanelor cu simptome de Covid-19.

Multe din aceste apeluri s-au concretizat şi în intervenţii ale echipajelor ISU Crişana, care, în medie, au avut 34 de misiuni pe zi.

Numărul de apeluri, aproape dublu

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonelul Sorin Caba, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii din anul 2020, în mare parte caracterizat de intervenţiile provocate de pandemia de Covid-19.

În total, la dispeceratul ISU Crişana s-au primit anul trecut 31.353 de apeluri de urgenţă (în medie, 86 pe zi), aproape dublu faţă de anul 2019, când au fost gestionate 17.370 de apeluri. Diferenţa a fost determinată de bihorenii care prezentau simptome specifice Covid-19.

În urma apelurilor, echipajele ISU Crişana au intervenit la 12.237 de misiuni, în medie 34 pe zi. Din totalul intervenţiilor, 844 au fost incendii, din care 515 la diverse proprietăţi, iar 329 de vegetaţie uscată.

Grafic ISU Crişana

Misiuni de foc...

Datele pompierilor arată că cele mai multe focuri (406) au izbucnit la proprietăţi individuale (locuinţe, anexe, bunuri, mijloace de transport), 49 pe domeniul public, 46 la societăţi, asociaţii, fundaţii sau culte, iar 12 pe domeniul privat al statului.

Cele mai multe incendii (58%) au avut loc în mediul rural, iar cauza cea mai frecventă este, la fel ca în anul 2019, de natură electrică. Mai precis, 173 dintre ele au fost provocate de instalaţii electrice defecte, improvizate sau sub tensiune şi nesupravegheate, în timp ce 91 au fost cauzate de focul deschis, 84 de coşuri de fum defecte sau necurăţate, 51 de mijloacele de încălzire şi 50 de fumat.

Patru persoane au decedat, anul trecut, în Bihor, în urma unor incendii, 19 persoane au fost rănite, iar cinci au fost salvate de pompieri din mijlocul flăcărilor.

Tot în anul 202, pompierii au avut 411 intervenţii la inundaţii şi 57 de misiuni de asanare şi distrugere muniţie neexplodată.

Timpul mediu de răspuns

Sorin Caba, ISU CrişanaColonelul Caba (foto) a prezentat şi bilanţul echipajelor SMURD, care în anul 2020 au intervenit la 9.019 misiuni, circa 25 de cazuri zilnic.

În medie, anul trecut, echipajele ISU Crişana au intervenit la incendii în 12 minute şi 36 de secunde, cu cinci secunde mai mult decât în anul 2019. Echipajele SMURD de prim-ajutor au avut un timp de răspuns de 7 minute şi 58 de secunde în mediul urban, respectiv de 16 minute şi 38 de secunde la sate.

Timp de răspuns mai mare a avut unicul echipaj de Terapie Intensivă Mobilă din Bihor: 11 minute şi 47 de secunde, în cazul deplasărilor în oraşe, şi în 29 de minute şi 45 de secunde, la sate.

Şeful ISU Crişana a explicat că timpii de răspuns ai echipajelor ISU depind de distanţa pe care trebuie să o parcurgă, starea drumului, condiţiile meteo, dar şi uzura autospecialelor de intervenţie. "Într-un fel se deplasează un autoturism şi în alt fel o autospecială cu 10.000 de litri de apă", a precizat Caba.

Mai puţine controale

Anul trecut, militarii nu au făcut la fel de multe controale pentru verificarea respectării normelor de securitate la incendiu, atât pentru că activitatea economică a judeţului a fost încetinită, cât şi pentru că pandemia de Covid-19 a mutat atenţia pe alte aspecte. Inspecţia de Prevenire a avut 1.807 controale, din care 695 pe linia Covid-19, pentru a verifica dacă se respectă măsurile impuse privind prevenirea răspândirii virusului.

"Această pandemie a diluat activităţile de control, din simplul motiv că nu le-am mai putut desfăşura. Ne-am propus ca în acest an să recuperăm cât mai mult din ce am amânat, pentru că există riscuri şi trebuie conştientizate de fiecare om care poate să prevină un incendiu", a declarat Caba.

Pompierii bihoreni au participat anul trecut la peste 500 de transporturi spre centrele de carantină ale românilor veniţi din străinătate, 412 misiuni de transport la spital a persoanelor suspecte sau infectate cu Covid-19 şi la peste 4.100 de activităţi de informare a cetăţenilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu Sars-Cov-2.

De asemenea, pompierii au instalat corturi de triaj în punctele de trecere a frontierei şi în Piaţa 100 din Oradea, unde a funcţionat o tabără temporară de carantinare, şi au instalat un generator electric de mare putere la Spitalul Municipal din Oradea, pentru a asigura rezerva de energie electrică a unităţii.