În România, parcă toate lucrurile bune sunt condamnate să iasă mai prost, mai scump şi mai târziu, pentru că oamenii din poziţiile-cheie îşi văd doar propriile interese. Degeaba se mai dau unii peste cap pentru o cauză nobilă, căci "lipitorile" apar imediat, te miri de unde.
Este şi povestea construcţiei noului sediu al Ambulanţei Bihor, pentru care s-au alocat anul trecut 3,4 milioane lei. Aşa cum BIHOREANUL a prevăzut, mai bine de jumătate din sumă a fost returnată la bugetul central, fiindcă responsabilii locali s-au încăpăţânat să facă hatârul unei pile a şefului Direcţiei de Sănătate Publică.
Bani risipiţi
Lucrările la noul sediu al Serviciului Judeţean de Ambulanţă par şi acum la început, numai că bani nu mai sunt! Din cei 3,484 milioane de lei trimişi acum un an de fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, doar 1,144 milioane au fost cheltuiţi efectiv, restul s-au returnat!
Aşa cum BIHOREANUL a scris la momentul respectiv, în loc să facă rapid licitaţia, cei de la Ambulanţă au fost ocupaţi să croiască un caiet de sarcini dedicat firmei Vestind Construct, deţinute de omul de afaceri Remus Căpăţână (foto), prieten al şefului DSP Bihor, Marius Pîrcioagă. Firma şi-a şi adjudecat lucrarea pentru 2,1 milioane lei, cu termene de finalizare futuriste: execuţia în 2 luni şi 12 zile şi proiectarea în doar 0,1 zile! Tocmai timpul scurt, care a fost criteriul esenţial de departajare a lui Căpăţână de ceilalţi, a fost ignorat însă cu nonşalanţă, atât de executant, cât şi de beneficiar...
S-a scumpit
Deşi banii au venit în luna mai, licitaţia cu dedicaţie s-a ţinut abia în august, iar câştigătorul a fost desemnat în noiembrie. Lucrările au început în 5 decembrie şi nici n-au ţinut mult. Invocând temperaturile extreme şi situaţiile imprevizibile, executantul a cerut de trei ori prelungirea termenului de predare, care până la urmă a ajuns 30 iulie 2012.
"Chiar şi aşa, ne încadrăm în cele 2 luni şi 12 zile pe care ni le-am asumat. Am documente de la Institutul Naţional de Meteorologie care arată că în 64 de zile temperaturile au fost sub zero grade, deci nici legal nu s-a putut lucra. Mai mult, a fost nevoie de lucrări neprevăzute, care au necesitat faţă de proiect soluţii tehnice diferite. A trebuit făcut un nou proiect", susţine patronul Vestind Construct, Remus Căpăţână, cu nonşalanţă. Ca şi cum nu el făcuse proiectul, pe care anul trecut, la chestionările BIHOREANULUI, îl prezenta ca fiind foarte bine documentat.
În realitate, metoda e bine cunoscută în lumea lucrărilor publice, căci la ea recurg numeroase firme care, mergând cu valori joase la licitaţii, cer mai apoi prelungiri de termene şi suplimentări de sume. Pe 16 mai, Vestind a şi cerut instituţiei "suplimentarea valorii contractului iniţial" cu 570.383 lei. Asta, chit că, legal, suplimentarea fără licitaţie a contractului cu mai mult de 20% (deci cel mult 427.758 de lei) nu e posibilă. Oricum, după cum afirmă directoarea economică Mihaela Barnoş, Ambulanţa nu are prevăzute în bugetul din acest an asemenea fonduri.
Fără vinovaţi
În lumina noilor cifre şi termene, lucrarea lui Căpăţână iese şi mai scumpă şi mai lungă decât cea promisă de firma CIAC, de pe locul doi, care ceruse 2,2 milioane lei pentru un termen de 4 luni! Fapt ce ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii şi a eficienţei licitaţiei.
Întrebată cine e de vină pentru situaţie, manageriţa Daniela Petrişor zice că birocraţia şi faptul că atribuirea a fost contestată. "Nu poţi să faci o licitaţie fără să respecţi nişte termene", afirmă Petrişor, care speră, totuşi, ca, în buna tradiţie românească, Ministerul să aloce sumele necesare lucrării, la rectificarea de buget.
Ironic e şi faptul că - deşi a fost acuzat că a destituit-o anul trecut pe Petrişor ca să-l pună manager pe prietenul său George Gălbineanu, tocmai ca să "rezolve" asemenea contracte - şeful DSP, Marius Pîrcioagă, susţine acum, fără să clipească, că Petrişor e de vină pentru tergiversare. "Până în iunie nu a întreprins nimic pentru organizarea licitaţiei. A stat cu fila de buget în faţă", acuză şeful DSP.
Cert e că, până la lămurirea poveştii, lucrările riscă să se oprească în curând, deoarece fonduri nu mai sunt. De câteva luni, Vestind lucrează la relanti pe propria cheltuială, iar Serviciul de Ambulanţă continuă să plătească bani grei lunar pe chiria din actualul sediu. Evident, facturile sunt achitate, în final, tot de contribuabilii bihoreni. Nicidecum de vinovaţi...
"Mi-aş fi dorit foarte mult ca, pe lângă spitalele reabilitate şi pe lângă sediul nou şi modern al DSP, să fie rezolvată şi problema sediului Ambulanţei. Cu asta se rezolvau toate problemele de infrastructură sanitară în Bihor"
Cseke Attila