În numele Senatului Universităţii din Oradea, rectorul Cornel Antal i-a acordat, joi, prorectorului Universităţi Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Pompei Cocean, distincţia de Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii din Oradea, Olimpia Popoviciu, propunerea de acordare a titlului către Cocean a fost făcută de Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajare Teritorială din cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale din Oradea, şi a fost aprobată de Senat încă din luna iulie 2010.

Laudatio din cadrul ceremoniei a fost citit de prof. univ. dr. Alexandru Ilieş, din cadrul Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajare Teritorială.

Ilieş a menţionat şi argumentele care au stat la baza propunerii de decernare a titlului. Pe lângă recunoaşterea personalităţii ştiinţifice marcante prin contribuţiile aduse de Cocean în domeniul învăţământului şi cercetării din România, Ilieş a precizat şi prestigiul profesional recunoscut pe plan internaţional în domeniul geografiei al prorectorului clujean, contribuţiile la diversificarea şi dezvoltarea învăţământului geografic universitar românesc şi promovarea specializării Geografia turismului. "A sprijinit dezvoltarea Universităţii din Oradea pe multiple planuri, între care amintim formarea profesională a şase cadre didactice care activează în prezent în cadrul Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului", a mai spus Ilieş.

În cuvântul său de răspuns la decernarea distincţiei, Cocean a ţinut o prelegere intitulată "Dezvoltarea durabilă - obiectiv strategic sau provocare multicauzală".

Acesta a fost cel de-al 24-lea titlu de Doctor Honoris Causa pe care Universitatea din Oradea l-a acordat în acest an.