În primele zile ale lunii iulie, Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Bihor s-a aprovizionat, prin repartiţie de la Ministerul Sănătăţii, cu alte 2.000 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin. "DSP a început distribuirea vaccinului împotriva HPV către cabinetele de medicina şcolară, medici de familie şi medici în specialitatea obstetrică-ginecologie", se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Pentru vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV, tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 ani se pot adresa medicilor şcolari, dacă urmează cursurile instituţiilor de învăţământ, sau, dacă nu, direct medicilor de familie pe ale căror liste figurează.

În plus, şi femeile trecute de 24 de ani se pot vaccina împotriva virusului HPV începând cu luna martie, când Ministerul Sănătăţii a extins vârsta de vaccinare. Pentru a beneficia de vaccinarea gratuită, femeile de peste 24 de ani trebuie să se adreseze iniţial unui ginecolog pentru consultaţie, pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau şi pentru recomandarea vaccinării.

Până la 30 iunie 2010, în Bihor au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin 2.133 persoane de sex feminin, folosindu-se una, două sau trei doze, conform protocolului de administrare. Pentru această perioadă, DSP a primit, la începutul anului, 8.342 doze de vaccin.