Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a informat că, în cursul lunii septembrie, au fost anunţate trei notificări de concediere colectivă.

"Notificările cuprind informaţii cu privire la intenţia de concediere colectivă pe parcursul lunii septembrie-octombrie 2011 a unui număr estimativ de 320 salariaţi care aparţin unor instituţii cu domenii de activitate în industria alimentară şi în administraţia publică", se arată într-un comunicat al ITM Bihor.

Două dintre anunţuri au fost făcute de către firmele fraţilor Ioan şi Viorel Micula, European Food şi European Drinks. În ce priveşte celelate notificări, acestea vin de la Primăria Tinca, instituţie care va renunţa la o parte dintre îngrijitorii sociali.

Imperiu cu probleme

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, încă din vară se ştia că magnaţii Micula urmează să facă disponibilizări masive, vehiculându-se că la nivel central vor fi puşi pe liber aproximativ 4.000 de angajaţi. "Vom renunţa la câţi oameni va fi necesar. Dacă avem mai multe linii de producţie, iar piaţa nu absoarbe toată producţia, este normal să închidem din ele", spunea preşedintele Ioan Micula, contactat de ziar.

Omul de afaceri preciza că măsura e determinată de faptul că producţia nu are piaţă de desfacere, lucru de care responsabil ar fi Guvernul, care nu ia măsuri pentru stimularea economiei şi pentru combaterea evaziunii fiscale. Micula sublinia că disponibilizarea de personal şi închiderea unor facilităţi de producţie este o măsură "provizorie", fără a menţiona când se vor produce atât concedierile, cât şi suspendarea activităţii unor fabrici.

Până în 2009, când aveau o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro, firmele din grupul Transilvania aveau aproximativ 11.000 de angajaţi, însă acestea au început să-şi restrângă activitatea şi numărul de salariaţi încă de acum doi ani.

Companiile controlate de fraţii Ioan şi Viorel Micula au ocupat anul acesta trei din primele 10 locuri ale celor mai mari datornici către bugetul de stat. În luna martie, European Food se clasa pe primul loc în acest top (cu o datorie de 120,2 milioane lei), pe locul şapte era Transilvania General Import Export (cu o datorie de 29,6 milioane euro), iar pe locul al zecelea European Drinks (cu o datorie de 21,1 milioane euro).

Informaţii de la ITM

Pe de altă parte, tot joi, ITM a mai anunţat că în cursul lunii septembrie a fost înregistrat un deces în urma unui accident de muncă. Potrivit lui Nicolae Hoduţ, şeful ITM Bihor, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, din Remeţi, a murit, după ce o creangă l-a lovit în cap, în timp ce încerca să taie un copac.

"Bărbatul lucra în domeniul exploatării forestiere şi era angajat cu acte în regulă. Deşi a avut experienţă, nu a fost precaut. Din păcate, din rândul celor cu experienţă mor cei mai mulţi în asemenea accidente", a punctat Nicolae Hoduţ.

ITM a mai anunţat că, în cursul lunii septembrie 2011 au fost înregistrate 4.444 noi contracte de muncă în Bihor şi că numărul contractelor individuale de muncă active la data de 30 septembrie era de 200.595.