ITM Bihor a anunţat că în cursul lunii mai la sediul instituţiei au fost înregistrate două notificări de concediere colectivă. "Notificările cuprind informaţii cu privire la intenţia de concediere colectivă pe parcursul perioadei iunie-august 2011 a unui număr estimativ de 367 salariaţi care aparţin unor societăţi comerciale care deţin puncte de lucru şi în alte judeţe", se arată într-un comunicat.

Totodată, ITM a mai anunţat că, în urma controalelor desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă, în mai, 102 dintre cei 229 angajatori controlaţi au fost sancţionaţi, fiind aplicate amenzi în valoare de 306.000 lei.

În ce priveşte munca la negru, "au fost identificaţi un număr de 23 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 66 persoane care lucrează fără forme legale de angajare". "În acest sens au fost aplicate 23 amenzi în valoare totală de 283.000 lei", se mai specifică în comunicat.

În total, numărul deficienţelor constatate a fost de 698, inspectorii dispunând şi măsuri pentru remedierea acestora.

Majoritatea problemelor găsite au fost neîncheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmirea actelor de modificare clauze în contractul individual de muncă, netransmiterea datelor către REVISAL sau nerespectarea legii privind repausul săptămânal. Alte nereguli au fost neîntocmirea fişei postului, neplanificarea concediilor de odihnă, neachitarea salariilor şi nerespectarea prevederilor cu privire la munca prestată în zilele de sărbătoare legală sau a muncii pe timp de noapte.

"Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în luna mai 2011, pentru neconformităţile constatate a fost sistată activitatea a 3 instalaţii de muncă din lipsă aviz ISCIR (ex.: instalaţii care funcţionează sub presiune: recipient aer comprimat)", mai arată comunicatul.