Aleşii orădenilor au aprobat, în şedinţa de joi, includerea a trei noi clădiri în programul multianual de reabilitare a faţadelor din centrul istoric.

Astfel, proprietarii imobilelor de pe str. Iosif Vulcan nr. 2 (Casa Kolozsvary), respectiv 4-6, şi de pe strada Republicii nr. 31 (vizavi de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei) vor primi un împrumut de la Primărie, pentru a plăti o parte din lucrări. Pentru că nu sunt clădiri monument, municipalitatea acordă proprietarilor un credit de 50% din valoarea lucrărilor, iar banii vor putea fi returnaţi în următorii cinci ani, fără dobândă.

"Urmează ca în cursul lunii februarie să organizăm procedurile de licitaţie pentru fiecare dintre cele trei clădiri în parte şi sperăm că în luna mai lucrările vor putea să înceapă. Conform indicatorilor tehnico-economici, toate cele trei imobile vor fi reabilitate în decurs de 12 luni, însă cred că dacă se mobilizează constructorii, lucrările vor fi gata în toamnă sau cel mai târziu în primăvara anului viitor", a declarat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei Consiliului Local.

În cazul imobilului situat pe strada Republicii nr. 31, valoarea estimată a investiţiei este de 479.442 lei fără TVA, pentru imobilul de pe str. I. Vulcan nr. 4-6 de 277.883 lei fără TVA, iar pentru imobilul situat pe str. I. Vulcan nr. 2 de 368.777 lei fără TVA. Aşadar, valoarea cumulată a reabilitării celor trei clădiri se ridică la aproximativ 250.000 euro.

În programul multianual al Primăriei se mai fac, printre altele, lucrările de reabilitare la faţadele Palatelor Stern şi Moskovits Micsa şi la Casa Poynar.