La peste 3 milioane de lei s-a ridicat prejudiciul într-un dosar finalizat vineri de poliţiştii antifraudă din Oradea, care au propus trimiterea în judecată a 12 persoane, suspectate de evaziune fiscală sau de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Poliţia Bihor, este vorba de bihoreni cu vârste cuprinse între 34 şi 62 de ani, toţi administratori sau reprezentanţi ai unor firme cu sediul în judeţ.

"Poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice îi bănuiesc pe opt dintre cei 12 bihoreni că, în perioada 2009 – 2012, în calitate de administratori sau reprezentanţi legali ai nouă societăţi comerciale bihorene, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor, în mod nereal, cheltuieli aferente unor operaţiuni ce atestă achiziţii de mărfuri şi prestări de servicii de la mai multe societăţi comerciale cu comportament tip "fantomă", reprezentate de ceilalţi patru bihoreni cercetaţi în aceeaşi cauză, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat", arată comunicatul.

Prin deducerea ilegală a TVA şi implicit prin diminuarea impozitului pe profit, paguba creată bugetului de stat se ridică la 3,11 milioane de lei. 

"Prejudiciul a fost recuperat, parţial, prin plata efectivă făcută de reprezentanţii societăţilor cercetate în prezenta cauză, care au achitat în total 606.463 lei, iar pentru 1.656.182 lei au fost instituite măsuri asiguratorii, aplicându-se sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de cei în cauză", mai precizează Poliţia.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată.

Săptămâna trecută, poliţiştii au propus trimiterea în judecată a altor 9 persoane, suspectate că, prin aceeaşi metodă, au dat un "tun" de peste 920.000 lei bugetului de stat.