După ce au aflat despre povestea unei familii nevoiaşe beiuşene, 16 olandezi au venit în România prin intermediul organizaţiei Habitat de Umanitate, pentru a ajuta la construcţia unei case.

Familia Sere este alcătuită din trei membri, Nicuşor, în vârstă de 44 de ani, Catiţa, de 46 de ani, şi fiul lor Cătălin, de numai 11 ani. Ei locuiesc de mai bine de 14 ani într-o garsonieră dintr-un bloc de nafemilişti din Beiuş în condiţii total improprii, cu baie comună, cu un duş care nu mai funcţionează de ani buni şi pereţi fără termoizolaţie.

"Este foarte greu să locuim aici, dar nu avem unde să mergem în altă parte şi nici nu putem să ne construim singuri ceva din puţinul pe care-l câştigăm. Sunt multe lucruri cărora le simţim lipsa pe lângă spaţiu, iar cel mai mult ne lipseşte o baie. Acum ne spălăm pe rând într-un lighean, iar într-o familie cu un copil e foarte greu, inimaginabil pentru cineva care n-a trecut prin aşa ceva", a mărturisit Catiţa Sere, beneficiara casei.

Construcţia locuinţei decurge în ritm alert, astfel că lucrarea care a fost începută luni va fi inaugurată vineri. Materialele de construcţie au fost finanţate tot de către olandezi, care sub îndrumarea specialiştilor de la Habitat de Umanitate lucrează de zor la ridicarea clădirii.

"Voluntarii au venit la Beiuş prin intermediul biroului Habitat for Humanity din Olanda, care recrutează echipe de voluntari din ţară ce ajută apoi familii nevoiaşe din toată lumea. Anual 25 de echipe de olandezi construiesc case, din care două sau trei vin în România. Este şi cazul echipei de la Beiuş, care a dorit să sară în sprijinul familiei Sere după ce i-au aflat povestea de la Habitat pentru Umanitate Beiuş", se precizează într-un comunicat al organizaţiei.

Majoritatea celor care vin voluntari provin de la diverse companii, în procent de 75%, dar sunt şi biserici, şcoli sau familii care vor să aniverseze ceva alături de prieteni într-un mod inedit. "În cazul de faţă e vorba de o firmă de consultanţă, Dutch, care are 80 de angajaţi, majoritatea implicaţi în proiecte sociale precum acesta", afirmă Mirjam Pronk, coordonatoarea echipei de voluntari şi angajată a Habitat for Humanity Netherlands.

Inaugurarea locuinţei va avea loc vineri, 27 mai, începând cu ora 13 pe strada Traian colţ cu Plopilor din Beiuş. Habitat face o invitaţie deschisă adresată tuturor celor care doresc să fie alături de familia Sere.