Statele Unite ale Americii au decis să-și mențină prezența militară pe teritoriul României și în 2023. The New York Times dezvăluie că cei circa 4.000 de soldați aflați deja în România, parte a Diviziei 101 Aeropurtată, vor pleca spre SUA, însă în locul lor va veni o altă brigadă din Divizia 101, care va fi condusă de un general cu două stele, unul dintre cele mai înalte grade militare ale armatei americane.

Militarii americani sunt staționați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care a devenit un important centru de instrucție pentru forțele NATO din sud-estul Europei. 

Soldații care au sosit vara trecută în România vor pleca în următoarele două luni, fiind înlocuiți de noua brigadă din Divizia 101. Citând oficiali de la Washington, The New York Times spune că forțele americane vor rămâne astfel în România pentru cel puțin încă 9 luni. 

Aceeași publicație scrie că noua misiune va fi condusă de ofițeri de stat major, inclusiv de un general cu două stele. Până de curând nu era clar dacă Pentagonul își va păstra contingentul la acest nivel la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte, a subliniat New York Times, citat de Libertatea.ro. 

Analiști militari au explicat pentru The New York Times că trimiterea unui general atât de aproapearde frontul din Ucraina ar permite luarea unor decizii rapide cu privire poziționarea trupelor și armelor, în cazul în care Rusia ar decide să extindă războiul pe teritoriul NATO.

Decizia „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o descurajare fermă și pentru a asigura o poziție defensivă alături de aliații de pe continentul european”, a precizat Armata americană într-un comunicat de sâmbătă, citat de aceeași publicație. 

„Statele Unite vor continua să își ajusteze prezența, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, a adăugat comunicatul.

Desfășurarea de trupe din România s-a dorit a fi un avertisment pentru Moscova, parte a promisiunii președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, fără a-l tenta pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze situația, mai scrie cotidianul american.

În cadrul exercițiilor militare cu forțele americane și britanice, trupele române au testat, în ultimele luni, sistemele de lansare a rachetelor HIMARS.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!