Inevitabilul s-a produs: Uniunea Social-Liberală, struţo-cămila formată în 2011 pentru a răsturna PDL de la guvernare, a încetat din viaţă. După zile întregi de tatonări, şefii PNL au decis marţea trecută să părăsească Guvernul Ponta. A doua zi, toţi miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii liberali şi-au dat demisiile şi au intrat în opoziţie. În consecinţă, premierul a cooptat UDMR la guvernare, noua revoluţie politică deschizând o cutie a Pandorei în privinţa alianţelor locale.

BIHOREANUL vă dezvăluie ce schimbări pregătesc reprezentanţii locali ai noii puteri, pe lângă previzibila debarcare a liberalilor din instituţiile deconcentrate. Şefii PSD, UDMR şi PDL Bihor par să fi pus de-o nouă alianţă locală, care îl va transforma pe preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Cornel Popa, într-un simplu executant al deciziilor lor. A doua bătălie se va da la primării, unde aceleaşi trei partide vor încerca să schimbe viceprimarii PNL. Inclusiv pe Mircea Mălan, mâna dreaptă a edilului Oradiei, Ilie Bolojan, în locul căruia se plănuieşte instalarea unui reprezentant al UDMR sau al PDL.

Divorţ premeditat

Aparent, sămânţa de scandal în USL a fost primarul Sibiului, Klaus Iohannis. În timp ce Crin Antonescu a ţinut morţiş ca acesta să fie numit ministru de Interne şi vicepremier, Victor Ponta n-a agreat deloc propunerea. În plus, liberalii au fost deranjaţi şi de înfiinţarea Uniunii Social-Democrate, "chinezăria" pe care PSD, PC şi UNPR au pus-o la punct pentru alegerile europarlamentare din luna mai, şi despre care liberalii spun că are menirea doar să deruteze alegătorii prin confuzia cu USL.

De cealaltă parte, social-democraţii, inclusiv preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, acuză că Antonescu a premeditat ruperea USL din calcul, convins că la alegerile prezidenţiale din toamnă are mai multe şanse dacă ar candida din Opoziţie. Previzibil, PSD a propus UDMR să ocupe locul liberalilor la guvernare şi, la fel de previzibil, maghiarii n-au refuzat. Aşa că a rămas o chestiune de zile până când România va avea un Guvern PSD-PC-UNPR-UDMR, condus de Victor Ponta, cu patru vicepremieri, câte unul de la fiecare formaţiune.

În speranţa rămânerii la putere şi a unei candidaturi personale la Preşedinţie, cu susţinerea USD, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a încercat ruperea PNL, anunţându-şi demisia din această formaţiune şi intenţia de a înfiinţa Partidul Reformator Liberal. Liberalii, însă, nici nu se gândesc să-l urmeze. "Nu cred că vor pleca din PNL Bihor parlamentari, primari, consilieri municipali sau judeţeni", spune şeful PNL Oradea, Ilie Bolojan.

Promisiunea lui Mang

Ieşirea liberalilor din USL a lăsat un mare semn de întrebare vizavi de viitorul alianţelor locale. Bihorul este unul din judeţele în care în 2012 USL a câştigat covârşitor alegerile locale şi parlamentare, iar la Consiliul Judeţean şi la Primăria Oradea maşinăria de vot social-liberală a făcut ca, într-un an şi jumătate, toate propunerile preşedintelui CJ, Cornel Popa, şi ale primarului Ilie Bolojan să fie votate fără probleme.

Până acum, singurul politician bihorean care a făcut declaraţii publice despre ruperea USL a fost preşedintele PSD Ioan Mang. Miercurea trecută, alături de preşedintele PC, Traian Bodea, şi de cel al UNPR, Gheorghe Pintea, Mang a semnat în prezenţa jurnaliştilor orădeni procotolul USD, declarând cu acest prilej că în Bihor liberalii şi social-democraţii rămân aliaţi. "Noi vom păstra alianţele cu toată lumea la nivel local, pentru binele cetăţeanului. Vom sprijini proiectele preşedintelui Consiliului Judeţean, vom sprijini proiectele primarului, dar nu la foc automat. Adică le vom negocia, poate mai mult decât până acum", a spus Mang.

Aşteaptă demisii

Nu la fel de împăciuitor a fost şeful PSD-iştilor bihoreni când a venit vorba de directorii PNL-işti din instituţiile deconcentrate. "Dacă dânşii au vrut să iasă de la guvernare pentru a fi liberi şi pentru a putea critica din toate poziţiile Guvernul, iar deconcentratele sunt în subordinea Guvernului, credeţi că cineva va admite ca un director de deconcentrate să înjure Guvernul după-masa şi dimineaţa să fie plătit de Guvern? Eu mă îndoiesc".

Cu alte cuvinte, şeful PSD Bihor aşteaptă demisiile celor în cauză, printre cei vizaţi numărându-se Daniel Negrean (Inspectoratul Şcolar Judeţean), Dumitru Voloşeniuc (Administraţia Bazinală de Apă Crişuri), Daniel Coraş (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare), Nicolae Varga (Hidroelectrica Oradea), Călin Sorin Ivan Leţ (Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi Gheorghe Ionuţ (Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate). E greu de crezut însă că aceştia se vor executa cu una, cu două, aşa că probabil vor aştepta să fie demişi.

02_daniel_negrean_bihoreanul.jpgCapul lui Negrean vrem!

Primul care va zbura va fi inspectorul şcolar general Daniel Negrean (foto). Reprezentanţii UDMR îl vor cât mai urgent înlocuit întrucât, împreună cu primarul Ilie Bolojan, a luat decizii care n-au fost pe placul minorităţii maghiare, precum comasări de clase care au dus la reducerea posturilor de profesori unguri. Cine îi va lua locul e greu de spus dar, spun sursele BIHOREANULUI, nu este deloc exclus ca viitorul inspector general să fie chiar un reprezentant al UDMR. Întrebat de BIHOREANUL, Negrean a spus că nu va pleca din proprie iniţiativă. "Într-o videoconferinţă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ne-a spus că nu va cere nicio înlocuire din funcţie", a replicat liberalul.

Vântul schimbării va sufla probabil şi în Prefectura Bihor. Subprefectul Cristian Bitea, susţinut de PNL, nu îşi va înainta demisia, dar se aşteaptă să fie înlocuit. "Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Nimeni nu e de neînlocuit, funcţiile vin şi trec", spune Bitea, cu calmul înaltului funcţionar public care crede că nu duce lipsă de alternativă.

Preşedinte de décor

Adevăratele bătălii "post-USL" se vor da la Consiliul Judeţean şi în primăriile din judeţ. Surse neoficiale au declarat BIHOREANULUI că săptămâna trecută, pentru a-şi asigura majoritatea peste tot, PSD şi UDMR au bătut deja palma cu PDL, cel puţin la nivel judeţean.

Avându-i alături doar pe cei 9 consilieri judeţeni PNL şi eventual pe cei doi ai PPDD, preşedintele CJ, Cornel Popa, nu va mai avea o majoritate care să-l susţină, devenind un simplu administrator al aparatului propriu al instituţiei şi un executant al deciziilor luate de cei 25 de consilieri PSD, PC, UDMR şi PDL. Adevăraţii şefi ai judeţului vor fi, evident, vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Ioan Mang, culmea ironiei, tocmai cei pe care, de la alegerile din 2012, Popa i-a ţinut fără atribuţii.

Aceeaşi alianţă va funcţiona şi în primăriile cu consilieri USD-UDMR-PDL majoritari: viceprimarii liberali vor fi înlocuiţi cu oameni ai PDL ori UDMR. Numiţi din rândul consilierilor locali, viceprimarii pot fi schimbaţi prin votul majorităţii simple a consiliilor, aşa că mişcările noii alianţe nu vor fi deloc complicate.

02_Mircea_Malan_bihoreanul.jpgMălan, out!

O schimbare similară se preconizează chiar şi la Primăria Oradea, dar după alegerile europarlamentare din luna mai. Coaliţia PSD-PC-UDMR-PDL numără aici 16 consilieri, în timp ce PNL are doar 11, astfel că primarul Ilie Bolojan s-ar putea trezi fără susţinere. Noua alianţă vrea să-l detroneze pe viceprimarul liberal Mircea Mălan (foto), singura necunoscută fiind înlocuitorul lui. Favoriţi sunt Cristian Puşcaş, Adelina Coste (ambii PDL) şi Pasztor Sandor (UDMR), iar cele mai mari şanse par să le aibă pedeliştii. Nu de alta, dar PSD şi PDL ar avea greutăţi să explice simpatizanţilor români de ce pun un vice maghiar.

În ciuda multelor întrebări fără răspuns din politica locală, liderul PNL Bihor se încăpăţânează să nu facă nicio declaraţie. "Nu ştiu de ce mă întrebaţi, că la ziarul dumnevoastră le ştiţi pe toate!", a răspuns Cornel Popa, persiflator, la întrebarea BIHOREANUL privind un eventual plan de regrupare liberală. Popa n-a spus nici dacă USL Bihor mai există, dacă este vreun reprezentant al PNL care va rămâne director de instituţie. N-a vrut să spună nici măcar dacă e adevărat, aşa cum susţin unii, că a încercat să se alieze cu PDL-iştii, iar aceştia i-ar fi zis pas.

Cert este că, aşa cum s-a dovedit de atâtea ori, în politică totul e posibil. Totul şi, de multe ori, nimic bun...


02_Florian_Bodog_bihoreanul.jpgUNUL PLEACĂ, ALTUL VINE
Bodog, în cărţi pentru şefia Sănătăţii

Retragerea PNL din Guvern a făcut ca Bihorul să nu mai aibă niciun reprezentant în Executiv. Singura bihoreancă deţinătoare a unui portofoliu guvernamental, Lucia Varga, şi-a dat demisia din funcţia de ministru delegat pentru Ape, Piscicultură şi Păduri, şi a rămas deputat.

Bihorul ar putea da, totuşi, un alt ministru. Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, senatorul PSD Florian Bodog, este considerat unul dintre favoriţii la ocuparea funcţiei de ministru al Sănătăţii. Contactat de BIHOREANUL, Bodog a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile vehiculate în presa centrală.