Situaţie îngrijorătoare în România. Miercuri, Grupul de Comunicare Strategică format la nivelul Guvernului a raportat nu mai puţin de 1.030 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19, în urma testelor efectuate pe parcursul zilei de marţi. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a criticat dur nerespectarea regulilor sanitare şi de distanţare de către o bună parte dintre români. 

"Trăim un moment dificil. Cum am ajuns ciuma Europei? Am ajuns ciuma Europei nerespectând regulile şi instigând la nerespectarea lor", a spus Tătaru, la Târgu Mureş.

El a mai spus că la acest moment nu se impune o nouă instituire a stării de urgenţă, dar a avertizat că starea de alertă va fi menţinută cât timp e necesar. "M-aş gândi cum facem ca toţi dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă. Poate la un moment dat vom ajunge la supraaglomerarea ATI, dar şi agenţii economici şi populaţia care au beneficiat de măsurile de relaxare ar trebui să respecte regulile", a adăugat ministrul Sănătăţii, potrivit G4media.ro. 

În raportarea oficială de miercuri se arată că pe lângă cele 1.030 de cazuri noi - un record de la debutul pandemiei - s-a menţinut diagnosticul în urma retestărilor făcute marţi pentru încă 372 de persoane deja confirmate cu Covid-19.

Cele mai multe cazuri noi au fost descoperite în Bucureşti (152). De asemenea, pe locul al doilea se află judeţul Argeş, cu 89 de noi cazuri (total 2265), iar pe locul al treilea Prahova, cu 70 de cazuri în 24 de ore (total 1253).

Numărul total al cazurilor înregistrate în România de la izbucnirea epidemiei este de 40.163. Până astăzi, 2.101 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat. "În intervalul 21.07.2020 (10:00) – 22.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 27 decese (19 bărbaţi şi 8 femei) ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Constanţa, Galaţi, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş, Bucureşti şi Ilfov", se precizează în informarea GCS.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani. 26 dintre decese sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru un pacient decedat nu au fost înregistrate comorbidităţi.

De pe altă parte, Adevărul.ro scrie că o localitate din România va intra în carantină, acest lucru fiind posibil după intrarea în vigoare a noii legi a izolării şi carantinei. Este vorba despre localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu, măsura fiind dispusă de Instituţia Prefectului din judeţul menţionat.

"Măsura a fost instituită luându-se în considerare situaţia epidemiologică din judeţul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate cu virusul SARS COV-2 prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", spun reprezentanţii Prefecturii.