Postul dinaintea Învierii Domnului este cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de peste an. Pentru călugări, Postul Paştelui este o adevarată şcoală a pocăinţei. În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.

Postul Paştelui este o perioadă de pregătire sufletească şi trupească având drept scop purificarea fiinţei umane. Timp de 40 de zile, credincioşii care vor să ţină post trebuie să renunţe la carne, lactate, ouă şi la orice produs de origine animală. Singurii care sunt scutiţi de la post sunt copiii, bătrânii, militarii, oamenii care călătoresc şi bolnavii.

Pe tot parcursul acestei perioade sunt două dezlegări la peşte: pe 25 martie, de Buna Vestire, şi 28 martie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), când se poate consuma peşte.

În acest an, Paştele va fi sărbătorit pe 4 aprilie, atât de către ortodocşi cât şi de către catolici.

Duminică, românii au sărbătorit Lăsata Secului, ultima zi dinaintea intrării în Postul Paştelui. La sate, dar şi la oraşe, oamenii au ieşit la horă şi au petrecut după obiceiuri străvechi până noaptea târziu.