Aşa cum meteorologii au previzionat, dimineaţa de duminică a adus vreme "albă" în munţii din Bihor. Începând cu ora 10, este în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori în toate zonele montane din ţară.

Potrivit salvamontiştilor bihoreni, în zona Glăvoi din Munţii Apuseni s-a depus deja un strat de zăpadă. De altfel, o fotografie postată pe pagina de Facebook "Munţii Bihor Vlădeasa", făcută duminică în Glăvoi, arată cât de tare a albit locul. "Am trecut la ora de iarnă!", este mesajul fotografului.

La altitudini de peste 1.500 de metri a nins încă de vineri, iar mai jos a început să cadă lapoviţa sâmbătă seară, transformată peste noapte în zăpadă. Pe aceeaşi pagină de Facebook sunt imagini cu zăpada şi de pe Vârful Vărăşoaia, tot din Munţii Apuseni.

"Ninge slab şi în Vârtop, dar vântul este puternic. Pe creastă, însă, a nins bine. De asemenea, şi jos în Stâna de Vale a prăfuit cu zăpadă", a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, duminică, pentru BIHOREANUL.

Întrucât multe din traseele montane sunt închise sau parţial impracticabile din pricina copacilor căzuţi în urma furtunii din 17 septembrie, salvamontiştii le recomandă bihorenilor să nu se aventureze pe munte decât dacă sunt experimentaţi şi bine echipaţi. "Sunt anumite trasee care se pot parcurge, dar doar de cei cu experienţă, nu de începători. De asemenea, este obligatoriu să fie bine echipaţi pentru iarnă şi pregătiţi pentru situaţii deosebite", a mai spus Pinter.

Avertizarea ANM tip cod portocaliu de ninsoare şi vânt puternic este valabilă de duminică dimineaţă, ora 10, până luni seară, la ora 23. Totodată, în acelaşi interval, zonele deluroase şi de câmpie din Bihor se află sub un cod galben de vânt, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

UPDATE:

Deşi vântul este puternic, iar precipitaţiile, în zona de munte mai ales, abundente, până la ora 12.30, în Bihor vremea rea nu a cauzat probleme deosebite.

În schimb, şoseaua care urcă de la Pietroasa la Cabana Padiş a fost blocată câteva zeci de minute de un copac căzut peste carosabil. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Daniel Bizău, doi jandarmi montani s-au deplasat la locul cu pricina şi au degajat trunchiul copacului de pe carosabil, permiţând turiştilor blocaţi pe drum să avanseze. "Jandarmii au intervenit astfel pentru deblocarea a 30 de persoane din 15 autoturisme", a declarat Bizău, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, şoferii care au vrut să ajungă din Vârtop în Arieşeni au fost obligaţi fie să se întoarcă, fie să aştepte. La fel ca la Padiş, drumul între cele două localităţi a fost blocat de câţiva copaci doborâţi de vânt, iar până când trunchiurile arborilor au fost degajate, şoferii n-au putut trece.