Pentru promovarea turismului responsabil în defileul Crişului Repede, o rezervaţie cunoscută şi frecventată de bihoreni şi nu numai, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, filiala Pădurea Craiului, a amenajat aici o potecă tematică dedicată pădurii.

Traseul turistic porneşte de la sala de sport din Vadu Crişului, urcă pe creasta munţilor şi coboară la Halta Peştera, de-a lungul potecii fiind montate opt panouri în limbile română, maghiară şi engleză, care vor explica vizitatorilor rolul pădurii şi necesitatea protejării ei. "Alte trei panouri au fost amplasate deja la cele două intrări în zona protejată şi, respectiv, la Peştera Vadu Crişului. Realizate în aceleaşi trei limbi, ele îşi propun să-i informeze pe turişti cu privire la regulile de vizitare ale rezervaţiei şi peşterii", arată un comunicat de presă al CAPDD.

Poteca a fost amenajată în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, cu o valoare totală de 25.500 de lei. CAPDD a implicat în acest proiect şi elevii din zonă, care au participat la un concurs de compuneri pe tema turismului responsabil. Autorii celor mai bune 20 de lucrări au fost premiaţi cu câte o excursie tematică în rezervaţia naturală, pentru a înţelege la faţa locului importanţa conservării biodiversităţii şi a speciilor protejate.

În cadrul proiectului, CAPDD a tipărit şi un pliant de promovare a potecii, respectiv o hartă A3 full-color a întregului defileu. "Pe cea de-a doua faţă a acestui material sunt prezentate informaţii esenţiale pentru turiştii care vor să viziteze rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede: acces, spaţii de cazare, reguli de vizitare, viaţă sălbatică, sporturi şi activităţi în natură ce pot fi practicate aici şi câteva norme de comportament în excursii, inspirate de principiul "Leave no trace". Materialele vor fi distribuite în zonă, la toate punctele de interes, pentru ca turiştii să aibă acces facil la acestea", mai arată CAPDD.