Vrând să ofere bihorenilor motive să îşi petreacă timpul liber în mijlocul naturii, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a îmbogăţit oferta pusă la dispoziţia turiştilor care vizitează peşterile Meziad şi Farcu.

Mai precis, la peştera Meziad, vizitatorii se pot căţăra pe un traseu anume amenajat cu prize şi cabluri metalice, încadrându-se în tiparele clasice a ceea ce se numeşte "via ferrata". Traseul este lung de 200 de metri, are o diferenţă de nivel de 50 de metri şi presupune escaladarea şi traversarea unui itinerar ce are porţiuni aflate atât în peşteră, cât şi în afara acesteia, pe peretele de stâncă, într-un plan puternic înclinat şi prin pădure.

Traseul poate fi abordat de adulţi, dar şi de copii mai mari de 10-12 ani, iar parcurgerea lui durează o jumătate de oră. Pentru deplină siguranţă, turiştii sunt dotaţi cu căşti şi hamuri. "Traseul este nemaipomenit pentru a pune la încercare curajul, agilitatea şi calităţile de căţărători ale turiştilor. Această unică "via ferrata" din Bihor a fost amenajată în cadrul unui proiect susţinut de Fundaţia Unicredit, căreia trebuie să-i mulţumim pentru ajutorul acordat", a precizat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

La capătul traseului, ca o răsplată pentru efortul depus, curajoşii îşi pot desfăta privirea cu peisajul spectaculos al cheilor văii Meziadului, chiar din punctul de belvedere amenajat deasupra peşterii.

Aventura costă 10 lei pe persoană, dar traseul este deschis doar grupurilor de minim trei persoane.

Pe de altă parte, la mică distanţă de Meziad, în peştera cu cristale din mina Farcu, turiştii pot admira o expoziţie cu lămpi cu carbit folosite de-a lungul timpului de mineri şi speologi în aventurile lor subterane. Colecţia cuprinde zeci de piese ce aparţin lui Gabor şi Gizela Halasi, Elel Lajos, Gheorghe Lele şi Viorel Lascu. În peşteră mai sunt expuse şi alte obiecte folosite de mineri.