În noaptea de duminică spre luni, persoane neidentificate încă au scris cu vopsea, pe pereţii exteriori ai clădirii Ambasadei Ungariei la Bucureşti, mai multe mesaje iredentiste şi obscene la adresa Ungariei şi a ambasadorului ungar în România. Printre acestea, "Dacia is back" şi "M..e Ungaria".

"Nu cred că este un mesaj, este un incident izolat. Avem pază internă, dar nu au observat nimic. Noaptea nu avem pază, nici nu avem nevoie", a spus ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes.

Incidentul, sesizat de către Jandarmerie, este anchetat şi de poliţiştii bucureşteni. "Mulţumim autorităţilor române, reacţia a fost foarte corectă şi totul este în ordine", a declarat Fuzes Oskar, ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Angajaţii ambasadei au început să şteargă mesajele de pe gardul exterior.

La rândul său, consilierul în cadrul ambasadei Ungariei Balasz Adam a precizat, pentru Mediafax, că în faţa ambasadei sunt gardieni, însă doar în timpul zilei, nu şi noaptea.

El a precizat că firma care se ocupă cu securitatea ambasadei este G4s. "Vreau să subliniez că ambasada a fost întotdeauna mulţumită de serviciile acestei companii", a spus consilierul.

De altfel, el a reiterat mesajul transmis de ambasador, respectiv că incidentul în urma căruia gardul ambasadei a fost vopsit cu o zvastică şi cu mesaje vulgare este unul izolat.

"De ani de zile nu s-a întâmplat aşa ceva, iar autorităţile române au fost absolut 100% corecte şi s-au comportat foarte bine", a spus Balasz Adam, adăugând că la faţa locului s-au prezentat poliţişti care au prelevat probe.

Poliţia Sectorului 2 face cercetări, urmând să sesizeze procurorii, a declarat, luni, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

La faţa locului sunt poliţişti din Grupa Operativă a Poliţiei Sector 2 care fac cercetări privind însemnele scrise pe gardul ambasadei şi îi caută pe responsabili.

Poliţia urmează să sesizeze Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru a se stabili dacă însemnele intră sub incidenţa OUG 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.