Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, se află, vineri, la Oradea, unde, în prima parte a zilei a inaugurat, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, "raftul american", care cuprinde mai multe titluri de carte ce aparţin unor scriitori clasici şi contemporani.

Cărţile au fost donate bibliotecii de Ambasada SUA, fiind inscripţionate cu mesajul: "Cu respectul şi prietenia poporului american".

Sufletul Americii

La evenimentul găzduit de directoarea Bibliotecii, Ligia Mirişan, au participat mai multe oficialităţi între care prefectul Claudiu Pop şi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, precum episcopul ortodox Sofronie Drincec. În scurtul său discurs după sosirea - cu destul de mare întârziere - la Biblioteca Judeţeană, ambasadorul SUA a subliniat faptul că îşi doreşte ca românii şi americani să-şi înţeleagă reciproc culturile.

"Una dintre priorităţile mele ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România este să aprofundez înţelegerea dintre cele două ţări, societăţi şi popoare. Donând această colecţie modestă Bibliotecii Judeţene, sper că am făcut un pas în această direcţie (…). Sper că cei care vor citi aceste cărţi vor putea cunoaşte sufletul Americii", a afirmat Hans Klemm.

Raftul american amenajat la parterul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai cuprinde lucrări de referinţă din literatură americană clasică şi contemporană, cărţi despre schimbările climatice, lucrări de metodică a predarii limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea limbii engleze, precum şi cărţi pentru copii şi tineret. Câţiva dintre autorii care se regăsesc pe "American Shelf" sunt William Faulkner, Jack Kerouac, Mark Twain, F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck şi Truman Capote.

De acord cu Iohannis

După scurtele discursuri legate de inaugurarea raftului american, ambasadorul a făcut un tur al Bibliotecii Judeţene şi a răspuns câtorva întrebări primite din partea jurnaliştilor. Întrebat ce părere are despre mitingurile care se pregătesc în România pentru modificarea Constituţiei astfel încât căsătoriile între persoanele de acelaşi sex să fie interzise, ambasadorul SUA a spus că "aceasta este o chestiune delicată".

"Am fost foarte impresionat de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă (n.r. – care a promovat toleranţa şi acceptarea, spunând că este greşită promovarea fanatismului religios). Pot să spun că am aceeaşi părere. Dar, până la urmă, este o decizie care aparţine oamenilor din România", a spus ambasadorul.

Eliminarea vizelor? Depinde de rezultatul alegerilor

Pe de altă parte, întrebat în contextul eliminării vizelor pentru Canada, când s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi pentru Statele Unite, diplomatul american a declarat că politica vizelor este stabilită prin lege. "În Statele Unite, programul vizelor este prevăzut de legislaţie. Nu e vorba de alte reglementări. Aşadar, este nevoie ca Congresul să schimbe legea imigrării".

Totodată, acesta nu s-a ferit să spună că reforma legislaţiei privind imigrarea este cuprinsă în platforma politică a unuia dintre candidaţii la preşedinţia Statelor Unite. "Reforma imigraţiei este unul dintre principalele subiecte ale campaniei electorale din Statele Unite. Aşadar, speranţa este ca, odată ce este ales un nou preşedinte şi un nou Congres, poate, reforma imigrării va fi pusă din nou pe tapet şi schimbată, astfel încât să le fie mai uşor românilor să călătorească în SUA. Unul dintre candidaţi, doamna secretar Clinton, a spus că dacă va fi aleasă va demara o amplă reformă a legislaţiei privind imigrarea în primele 90 de zile de la preluarea mandatului. Aşadar va trebui să vedem care vor fi rezultatele alegerilor...", a încheiat ambasadorul Statelor Unite.