Excelenţa Sa, Dan Ben Eliezer, ambasadorul Israelului în România, s-a întâlnit vineri la Oradea cu primarul Ilie Bolojan. Conform unui comunicat al municipalităţii, ambasadorul a vizitat Primăria cu ocazia participării la o serie de evenimente comemorative închinate evreilor ucişi în ultimul război mondial.

"Apreciez implicarea comunităţii evreieşti, de-a lungul timpului, în viaţa acestui oraş şi faptul că a reuşit să facă în Oradea un centru cultural şi social, care poate fi luat drept exemplu", a declarat primarul Ilie Bolojan cu ocazia întâlnirii care a prefaţat deschiderea conferinţei internaţionale cu tema "Situaţia evreilor din Europa Centrală la sfârşitul celui de-al doilea război mondial (1944-1945)".

În deschiderea conferinţei organizate în sala Traian Moşoiu din clădirea municipalităţii au luat cuvântul primarul Oradiei, ambasadorul Dan Ben Eliezer, profesorul universitar doctor Carol Iancu de la Universitatea Montpellier III şi preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Teodor Felix Koppelmann.

"Povestea comunităţii evreieşti din Oradea este parte a istoriei evreilor din Europa Centrală de-a lungul celui de-al doilea război mondial. Noi, ca şi comunitate, nu trebuie să lăsăm istoria să se repete. Este un semnal de alarmă universal şi este de datoria noastră să îi facem pe copiii noştri să înţeleagă istoria", a afirmat Dan Ben Eliezer.

În cadrul conferinţei de vineri au fost prezentate mai multe lucrări, printre care: "Primele referiri la ghetoul din Oradea", de profesorul universitar doctor Viorel Faur, "Consideraţii despre filierele de trecere clandestină ale evreilor din Ungaria în România", susţinută de profesorul universitar doctor Antonio Faur, "Calvarul evreilor din judeţul Bihor", aparţinând conferenţiarului universitar doctor Corneliu Crăciun şi "Corespondenţe din ghetoul orădean", susţinută de doctorandul Tavaszi Hajnal.