Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, va susține vineri, 6 septembrie, la Oradea, conferința„Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe”.

Evenimentul, care se va desfășura începând cu ora 17, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, va include și lansarea seriei de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918), apărută în Editura Polirom, în colecția HISTORIA și coordonată de profesorul universitar Rudolf Gräf, care va fi și el prezent la Oradea.

Manifestarea, cu intrare liberă, în limita a 150 de locuri, face parte din Colocviile Muzeului Țării Crișurilor și va fi moderată de istoricul Gabriel Moisa, managerul MȚC.

Un comunicat de presă transmis de reprezentanții Muzeului amintește că diplomatul, jurnalistul și scriitorul Emil Hurezeanu este cunoscut pentru contribuțiile sale în promovarea relațiilor internaționale și culturale ale României.

Originar din Sibiu, azi în vârstă de 69 de ani, Hurezeanu a activat între 1983 și 1991 la Radio Europa Liberă, unde a fost redactor și redactor-șef, apoi șeful secției române la Radio Deutsche Welle până în 2002. Hurezeanu a fost consilier de politică externă și comunicare al prim-ministrului României în 2003 și a moderat emisiuni de politică externă la diverse posturi de televiziune. 

În 2015, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania, iar din 2021 ocupă funcția de ambasador al României în Austria. De-a lungul carierei, a fost decorat cu distincții prestigioase, inclusiv Ordinul Național „Pentru Merit” în rang de comandor și Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. 

Conferința va fi urmată de lansarea seriei de volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)”, o lucrare esențială pentru înțelegerea influenței Imperiului Habsburgic asupra Europei Centrale și de Est.

Această serie, coordonată de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, urmărește, printre altele, aspectele economice, politice și culturale ale monarhiei habsburgice, pentru a oferi o imagine complexă asupra diverselor aspecte ale monarhiei dunărene.

Lucrările au fost publicate în ediție românească între 2020 și 2024 și reprezintă traducerea unui compendiu istoric amplu, inițial editat în Austria de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare.

„Textele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și mai ales la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic sau (între 1867 și 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaților istorici ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai ușor cu cercetările și concluziile specialiștilor din România, îmbunătățind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omenește posibil, mereu perfectibil”, este citat președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop în comunicatul MȚC.

Evenimentul este organizat de MȚC în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Librăriile Humanitas. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!