Ambasadorul României în Italia, bihoreanul George Bologan, s-a aflat duminică la Oradea, unde a susţinut, la Catedrala Sfântul Nicolae, o conferinţă care, pe scurt, s-ar putea traduce ca o lecţie de bunătate. Pornind de la exemplul biblic al lui Cain şi Abel, Bologan a făcut apel la oameni să lase la o parte invidia, orgoliile şi minciuna, să înţeleagă "acest sindrom a lui Cain", să cugete la el şi să îşi stăpânească emoţiile înainte să ne controleze ele.

Cain şi Abel, azi

Conferinţa "Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecţii despre om şi lume" s-a derulat începând cu ora 19, participând, între alţii, numeroase VIP-uri locale, ca de pildă senatorul Gheorghe Carp, medicii Gheorghe Bumbu, Ovidiu şi Ligia Burtă, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, directorul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Laurenţiu Chiană, şeful ITM Bihor Marius Rotar, interpreta de muzică populară Florica Bradu ori fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa.

Evenimentul a fost moderat de episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, şi a luat cuvântul şi primarul Florin Birta, cel din urmă anunţând şi că, împreună cu preşedintele CJ şi cu ambasadorul, pregătesc "un proiect prin care bihorenii din lume, din toată lumea, să aibă un punct de reper".

Execuţii cu "like-uri"

În discursul său, Bologan a făcut o paralelă între personalitatea smerită a lui Abel (dând chiar exemplele unor lideri smeriţi de succes, precum Angela Merkel), în antiteză cu cea mâncată de invidie a fratelui său Cain, extrapolând tema biblică în teme actuale pornite din "sindromul lui Cain".

Conferinţa a fost presărată inclusiv cu studii şi citate din psihologi, filosofi şi chiar psihanalişti, ca de exemplu Nietzsche şi Freud, iar Bologan a transpus gestul lui Cain, care și-a ucis fratele, în "păcatele" lumii de azi: invidia, minciuna, crima, lipsa de empatie, abordând inclusiv tema crimelor în masă ori a dezinteresului faţă de problemele semenilor.

Ambasadorul a atins inclusiv problema manipulărilor, arătând că execuţiile publice s-au mutat din piaţa publică în presă şi în online, "făcând așa încât o bună parte a consumatorului de informaţii să strige, la fel ca cei din Ierusalim: «Răstigneşte-l»". "Nu mai ieşim în piaţă, dăm like-uri", a spus el.

Să schimbăm lumea

În final, Bologan a făcut un apel la cei prezenţi să lase invidia deoparte, să manifeste mai multă empatie faţă de cei din jur, să se implice, să facă lucrurile bine şi să nu se lase stăpâniți de emoţii.

"Dacă sunteţi credincioşi, haideţi să schimbam lumea! Să ne controlăm emoţiile înainte ca acestea să ne controleze pe noi. Pentru că ne credem mari, puternici, tari, cei mai buni... Să încercăm să ne folosim energia pentru lucrurile pe care putem să le influenţăm în pozitiv", a spus Bologan.

Conferinţa a fost organizată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Primăriei Oradea şi a strâns circa 100 de participanţi.

În final, PS Bercea le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi i-a îndemnat pe toţi să cugete la acest "sindrom al lui Cain". "În această seară, după conferinţa domnului ambasador, putem să ne-ntrebăm fiecare: «Cine este fratele meu? Doar cel care este de sânge cu mine? Sau fratele meu este şi domnul ambasador, şi domnul primar, şi toţi cei care suntem în această seară aici, în catedrala Sfântul Nicolae?». Şi atunci niciunul dintre noi nu vom mai avea această tendinţă de a merge pe sindromul lui Cain", a spus episcopul Virgil Bercea.

FOTO / VIDEO: Paul Lelea