Ambasadorul SUA a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condiţiile confiscării bunurilor bisericeşti.

Pe pagina de Facebook a edilului a fost postată şi o fotografie în care apare şi ambasadorul Hans Klemm ţinând un steag secuiesc. "Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul", este mesajul care însoţeşte fotografia.

"Am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democraţia este interpretată în SUA ca şi în Bucureşti, dacă trei lupi şi o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărţuiţi pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte judeţe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citaţi zi de zi în instanţe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunţă în mod permanent şi chiar ieri am primit o somaţie să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripţionată acum o sută de ani?", a scris Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, pe pagina sa de Facebook.

"Am adus la cunoştinţa ambasadorului că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunităţii maghiare autorităţile locale şi se doreşte asimilarea maghiarilor din Ţinutul secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari. În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceauşescu ca judeţul Covasna să fie desfiinţat şi asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, aşa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem şi nu vom face nici un compromis", a mai scris primarul din Sfântu Gheorghe.

Întrebată de presă dacă ambasadorul SUA a fost informat cu privire la semnificația steagului, istoricul recent al acestuia și dacă i s-a comunicat că fotografia va fi făcută publică, Ambasada americană a dat un răspuns evaziv.

„Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, spune răspunsul.

"Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de a se documenta la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale. (...) În ceea ce priveşte fotografia la care faceţi referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ca răspuns la solicitările presei.

UPDATE:

Hans Klemm a afirmat, miercuri, la Craiova, că a acceptat să apară în fotografia respectivă "din politeţe".

"Misiunea mea este să întăresc parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii şi României şi relaţiile dintre cele două ţări. Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în ţară. Astăzi sunt în Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în Harghita. Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii şi cel al României”, a spus Hans Klemm. Întrebat de ce a acceptat să facă acea fotografie, Klemm a răspuns: "Am fost politicos”.