Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat într-un interviu pentru Capital că ţara sa va insista ca România şi Bulgaria să fie acceptate în Schengen, dacă raportul tehnic va fi favorabil, iar dacă Franţa sau Germania se opun, vor trebui să explice motivele pentru care fac acest lucru.

În pofida presiunilor puse de Franţa şi Germania, Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, este sigur că în luna martie România va adera la spaţiul Schenghen.

"Considerăm că este anul în care politica ungară şi cea poloneză vor fi conectate nu numai între ele, ci şi cu România. Un ţel foarte important al Ungariei este aderarea României la spaţiul Schengen. Ungaria va face tot ce-i posibil ca pe durata preşedenţiei România să adere la Schengen. Un alt proiect major este strategia Dunării. L-am sprijinit şi vrem ca şi conceptul să fie finalizat până în iunie. De asemenea, noul buget al UE este un alt lucru important, iar România cooperează în acest sens cu Ungaria. Interesele noa­stre coincid şi încercăm să colaborăm pe durata formării bugetului UE, mai ales pe politicile agricole comune", a declarat Füzes Oszkár.

"Cred că România va adera la Schengen în luna martie. Dacă Bulgaria şi România primesc raportul care atestă că totul a fost realizat din punct de vedere tehnic, Ungaria insistă ca ele să fie acceptate în Schengen. Dacă Franţa sau Germania, sau altcineva, se va opune, va fi o altă situaţie. Aceste ţări vor trebui să explice motivele pentru care se opun", a mai spus ambasadorul Ungariei la Bucureşti.