Ambulanța pentru Monumente, ONG-ul care vara trecută a reușit să „resusciteze” două biserici de lemn din Bihor, a început șantierul la un alt lăcaș de cult.

Meșteri din Maramureș, arhitecți, constructori și studenți lucrează acum la înlocuirea acoperișului bisericii din Margine, comuna Abram.

„Biserica este într-o stare precară. Problema cea mai mare este că, la ultima intervenție, s-a schimbat structura șarpantei, care nu mai este dintr-un lemn de esență tare, ci din brad. De asemenea, învelitoarea a fost făcută din șiță (bucată subțire din lemn – n.r.), nu din șindrile. Noi acum o refacem din 27.000 de bucăți de șindrile”, a declarat arhitecta Zsák Ivett Gréta, fondatoarea Ambulanței pentru Monumente Bihor.

Odată ce acoperișul va fi refăcut, biserica nu va mai avea infiltrații și, astfel, nu va mai risca să se facă una cu pământul. Totuși, va avea nevoie de o reabilitare integrală, inclusiv a picturilor.

„Pictura din interior a suferit foarte mult, sărurile de la infiltrații au deteriorat-o. Este important ca și comunitatea locală să înceapă demersurile pentru un proiect ulterior de restaurare, care să includă restaurarea picturilor”, a mai spus arhitecta.

Costurile de refacere a acoperișului bisericii se ridică la peste 40.000 de euro. O parte din sumă este suportată de Consiliul Județean, iar diferența de sponsori și donatori.

În această vară, Ambulanța pentru Monumente Bihor și-a propus să mai schimbe acoperișul și la o altă biserică de lemn, cea din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!