Un proiect care funcționează cu succes în țară încă din 2016 se extinde și în Bihor.

Începând din acest an, Ambulanța pentru Monumente, un ONG care restaurează clădiri și construcții de patrimoniu, va „interveni” și în județul nostru.

Primele două obiective de pe lista „salvării” sunt bisericile de lemn din Fâșca și Luncșoara.

Patrimoniu bogat

Extinderea Ambulanței pentru Monumente în Bihor a fost prezentată joi, într-o conferință de presă, de prefectul Dumitru Țiplea, șefa Direcției pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, arhitectul Eugen Vaida, coordonatorul ONG-ului la nivel național, și specialiștii care vor „conduce” Ambulanța în Bihor: arhitecții Ivett Greta Zsak, în calitate de președinte al Asociației Laborator Zero Pozitiv, ONG care a preluat franciza proiectului, și Adrian Pescaru, care va coordona propriu-zis lucrările.

„Avem un patrimoniu foarte mare în județul Bihor și e considerentul pentru care proiectul Ambulanța pentru Monumente a subscris invitației Direcției pentru Cultură de a opera și în județul nostru”, a explicat Țiplea.

Meșteșuguri recuperate

În Bihor, primele intervenții se vor face la bisericile de lemn din Fâșca și din Luncșoara, ambele cu probleme serioase la șarpante, ceea ce le pune în pericol existența. Nu vor fi reabilitate în integralitate, ci doar la acoperiș și la fundație, astfel încât să se evite infiltrațiile și bisericile să nu se distrugă și mai rău.

Potrivit lui Eugen Vaida, Ambulanța pentru Monumente are în fiecare județ în care intervine o autoutilitară cu care transportă materiale de construcții, meșteri care mai cunosc tehnicile vechi de construcții și voluntari care ajută la renovare, de regulă studenți de la Arhitectură și Construcții.

Eugen VaidaÎn toate județele unde a intervenit până acum, echipa a beneficiat de sprijinul autorităților și al localnicilor: primăriile au asigurat materialele de construcții necesare, iar sătenii au găzduit și hrănit meșterii și voluntarii. „ONG-ul asigură proiectul și experții care lucrează pentru documentația care trebuie avizată”, a explicat Vaida (foto).

Până acum, Ambulanța pentru Monumente a lucrat la 85 de construcții, inclusiv biserici de lemn, case acoperite cu paie ori alte clădiri istorice. „Ne dorim și să recuperăm meșteșugurile tradiționale acolo unde s-au pierdut. Când mergem într-un sat, încercăm să aflăm tehnica locală și încercăm să o salvăm”, a mai spus coordonatorul proiectului național.

O problemă des întâlnită este însă lipsa meșterilor locali, așa că adesea meșterii sunt plimbați între județe. De altfel, în Bihor vor lucra meșteri din Maramureș, dar vor reface acoperișurile celor două biserici respectând tehnicile județului nostru.

Mii de șindrile

Specialiștii care vor implementa Ambulanța pentru Monumente Bihor au declarat, în aceeași conferință de presă, că lucrările vor începe, cel mai probabil, în iunie. Cele două biserici vor fi decopertate, pentru a se putea reface șindrilele, așa că șantierul depinde de condițiile meteorologice.

Până acum, arhitecții Zsak și Pescaru au lucrat la realizarea fotografiilor și a schițelor cu cele două biserici și întocmirea necesarului de materiale de construcții.


MUNCĂ ÎN FAMILIE. Cei doi coordonatori ai Ambulanței pentru Monumente Bihor formează și o familie și au venit chiar și la conferința de presă cu cel mai tânăr „membru” al echipei, bebelușul Mihai

La Fâșca, de pildă, vor fi folosite 15.840 de șindrile și 60 de kilograme de cuie, iar la Luncșoara 30.240 de șindrile și o cantitate dublă de cuie.

Potrivit lui Pescaru, șindrilele vor fi realizate din copaci pe care luna viitoare vor fi tăiați din păduri din Bihor, perioadă anume aleasă pentru că atunci lemnul are mai puțină sevă și, astfel, este mai bun pentru realizat șindrile.


(sursa foto: Ambulanța pentru Monumente - Transilvania Sud)

Anul viitor, alte două

Arhitectul a mai spus că în ambele biserici este umiditate mare, tocmai pentru că nu mai au acoperișurile intacte, ceea ce pune în pericol și picturile vechi de pe pereți ori alte elemente valoroase.

În medie, costurile pentru o biserică se vor ridica la 15.000 de euro, mult mai mici decât în proiecte derulate pe fonduri europene, de pildă, tocmai pentru că majoritatea celor care lucrează sunt voluntari.  

Șefa Direcției pentru Cultură a mai spus că în Bihor sunt 59 de biserici înscrise pe lista monumentelor istorice, dintre care cam 20 sunt într-o stare de degradare avansată.

În anul 2024, Ambulanța pentru Monumente Bihor ar putea interveni la bisericile din Rieni și Copăceni. „Bisericile de lemn reprezintă mărturii materiale ale conștiinței comunităților rurale reprezentative pentru arhitectura tradițională și vernaculară”, a precizat Ruge.

O prezentare a proiectelor din Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!