Lucrările la Ambulatoriul Spitalului Municipal au ajuns la final. Inaugurarea investiţiei realizată prin proiectul "Reabilitarea şi Modernizarea Corp Policlinică Ambulatoriu la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu - Corp B Oradea" a avut loc sâmbătă dimineaţă, în prezenţa ministrului Sănătăţii Cseke Attila.

Doar o etapă

Cuvântul de deschidere al festivităţii a fost luat de primarul Ilie Bolojan, care a prezentat câteva date despre investiţie şi şi-a exprimat bucuria vizavi de realizarea acesteia. El le-a mulţumit atât celor care au lucrat efectiv la proiect, din cadrul Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Oradea, cât şi autorităţilor şi politicienilor sosiţi la eveniment, executantului Constructorul Sălard, dar mai ales Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Dezvoltării, care încă din 2007, de când a existat ideea proiectului, au susţinut municipalitatea orădeană în demersurile sale.

Bolojan a amintit că realizarea ambulatorului este doar o etapă dintr-un proiect mai mare în ce priveşte Spitalul Municipal Gavril Curteanu. Astfel, în timp ce lucrările la Ambulatoriu au fost finalizate, demarează în schimb un alt proiect, pentru recompartimentarea şi renovarea etajelor spitalului, care presupune, printre altele, şi mutarea secţiei de copii de la Spitalul de Psihiatrie. Pentru acesta din urmă, acum două săptămâni municipalitatea a şi primit de la Minister 1 milion de lei.

"Mulţumesc domnului Cseke, că indiferent de lucrurile bune sau rele care se vor spune despre descentralizare, dânsul va rămâne în sistemul sanitar ca omul care a făcut descentralizarea. Au promis-o mulţi, dar n-au reuşit să o facă. În al doilea rând, îi mulţumesc pentru sprijinul constant pentru sistemul sanitar din Bihor. Dacă nu exista acordul dânsului pentru încerperea acestor lucrări, degeaba aloca Primăria 5 miliarde, degeaba venea o primă tranşă de la Ministerul Sănătăţii de 10 miliarde, pentru că valoarea lucrărilor e mult mai mare. De aceea cuvântul dânsului a fost hotărâtor pentru a reîncepe aceste lucrări de reabilitare, în aşa fel încât la finalul lor acest spital să arate aşa cum ne dorim cu toţii. Îi mulţumesc că ne-a ajutat şi că nu a uitat că e reprezentantul judeţului Bihor la Bucureşti", a declarat Ilie Bolojan.

Primul, pe linie

La rândul său, viceprimarul Gheorghe Carp, care s-a implicat în acest proiect încă de când s-a născut ideea realizării lui, din 2007, când era managerul spitalului, a prezentat un scurt istoric al lucrărilor şi a subliniat importanţa lor, menţionând că la vremea respectivă, deşi puţini aveau curajul să se încumete la scrierea acestor proiecte, când a venit vorba de eligibilitatea şi prezentarea proiectului orădean, acesta a surclasat altele din ţară, ieşind pe primul loc.

Prezent la eveniment, Claudiu Coşier, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a declarat că proiectul de reabilitare a Ambulatoriului Spitalului Municipal este primul de infrastructură regională finalizat în regiunea de nord-vest a ţării prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. "Dintr-un număr de 162 de proiecte, acesta e primul finalizat şi face parte dintr-un şir de proiecte ale Bihorului pe care noi le-am estimat, în urma contractelor care vor fi semnate, la 42 pe POR 2007-2013. Practic Bihorul e pe locul 1 la numărul de proiecte finanţate la nivelul euroregiunii", a declarat Coşier, care a lăudat echipa orădeană.

Şeful ADR Nord-Vest a mai spus că ar trebui făcute eforturi ca toate ambulatoriile din judeţ să fie reabilitate, pentru că doar aşa numărul zilelor de spitalizare a pacienţilor va scădea.

Mândru, că e bihorean

În luarea sa de cuvânt, Cseke Attila s-a declarat bucuros de faptul că fiind bihorean de origine participă, în calitate de Ministru al Sănătăţii, la un asemenea eveniment şi a urat judeţului să fie mereu primul în ce priveşte accesarea de fonduri europene, deoarece Bihorul "e o graniţă lângă graniţă", în ideea că pacienţii trebuie ţinuţi aici, nu lăsaţi să se trateze în străinătate.

"Acest proiect arată clar că descentralizarea a fost un lucru bun, chiar dacă a început înainte. Arată foarte bine necesitatea implicării comunităţii locale şi arată că dacă o comunitate locală şi conducătorii acesteia se implică la nivel corespunzător, se poate face ceva, prin eforturi comune. E nevoie de un efort conjugat al autorităţilor locale şi judeţene şi de un sprijin important de la Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare, astfel încât să se ridice la un nivel la care să corespundă şi să determine pacienţii să acceseze serviciile medicale din Oradea şi judeţ", a declarat Cseke Attila. El a asigurat că, atâta vreme cât va ocupa funcţia de ministru al Sănăţii, va sprijini Bihorul pentru dezvoltarea acestor proiecte.

Zi plină

După discursuri, ministrul Sănătăţii a făcut o vizită prin spital, alături de prefectul Gavrilă Ghilea şi viceprimarul Gheorghe Carp, după care s-a întâlnit cu cadrele medicale din Oradea. Cseke se va întâlni, în cursul după amiezii de sâmbătă, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle şi cu vicepreşedintele Alexandru Kiss, care e în acelaşi timp şi preşedintele UDMR Bihor, dar şi cu managerii spitalelor din judeţ şi primarii localităţilor unde s-a făcut descentralizarea. Spre seară se va deplasa la Aleşd, unde va vizita spitalul şi policlinica de acolo şi va participa şi la o recepţie.

Proiectul "Reabilitarea şi Modernizarea Corp Policlinică Ambulatoriu la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu - Corp B Oradea" s-a finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar valoarea lui se ridică la 4.481.773,64 RON inclusiv TVA, din care 3.570.844,56 RON fonduri nerambursabile.

La evenimentul de sâmbătă au mai participat şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă, medici de la toate spitalele din judeţ, dar şi politicieni locali precum senatorul PSD Ioan Mang sau senatorul liberal Cornel Popa.