Amendă istorică: 63 milioane de euro pentru Orange şi Vodafone! Compania de telefonie mobila Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar penalizarea primită de Vodafone de la Consiliul Concurenţei ajunge la 28,3 milioane de euro.

Cele două companii au fost găsite vinovate că au interzis accesul unui operator de telefonie fixă la serviciul de terminare a apelurilor internaţionale şi a celor naţionale în reţelele lor de telefonie mobilă.

"Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Tarifele de interconectare sunt tarifele pe care şi le percep reciproc operatorii de telecomunicaţii pentru apelurile din afara reţelelor proprii. Aceste tarife sunt stabilite de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În prezent, Netmaster Communications nu mai există, fiind achiziţionată de New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

Până în prezent, cea mai mare amendă acordată de Consiliul Concurenţei a fost dată în decembrie 2010, împotriva Poştei Române pentru abuz de poziţie dominantă - 24 milioane euro.