Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă usturătoare, de 70.000 lei, unei firme din Oradea prinsă că îngropa gunoaie într-o balastieră pe care o exploatează.

Societatea comercială a încasat amenda maximă prevăzută de lege pentru că a dus zeci de camioane de gunoaie în carieră, deversând mizeriile în apă sau îngropându-le în malurile iazurilor piscicole.

Balastiera se află în cartierul orădean Episcopia, în zona străzii Santăului, unde firma cu pricina, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Secom Cons SRL, are un perimetru de exploatare de aproape 40.000 mp.

Până anul trecut, firma a extras pietriș și nisip, activitate pentru care acum nu mai are licență. Pe locul excavărilor, a amenajat iazuri piscicole, iar comisarii de mediu au depistat că gunoaie de toate felurile sunt deversate în apă sau îngropate în maluri.

„Din verificările efectuate în teren, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au identificat cantități foarte mari (câteva zeci de camioane) de diferite categorii de deşeuri: mase plastice (ţevi de plastic, folii), anvelope uzate, deşeuri din construcţii amestecate cu deşeuri reciclabile, deşeuri de polistiren; îngropate în pământ şi utilizate ca material de umplutură”, a transmis Garda de Mediu, printr-un comunicat de presă.

Sursele BIHOREANULUI spun că reprezentanții firmei ar fi susținut, în fața comisarilor de mediu, că nu cunosc proveniența deșeurilor și că doar s-ar fi trezit cu aceste depozitări clandestine, peste noapte.

Chiar dacă ar fi așa, îngroparea și ascunderea lor nu a fost o soluție firească, ci, din contră, expres interzisă de lege.

„Societatea comercială este sancţionată cu amendă în valoare de 70.000 lei pentru îngroparea acestor deşeuri”, a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

Comisarii de mediu mai spun că practica îngropării deșeurilor în balastiere este frecventă.

„Din păcate, nu este singurul caz de acest fel constatat în județul Bihor. În cazul mai multor balastiere care au ca destinație finală amenajarea de iazuri piscicole s-a constatat în cursul anilor anteriori că au fost folosite pentru abandonarea și îngroparea diverselor tipuri de deșeuri”, se arată în comunicat.

OUG 92/2021 prevede însă că abandonarea, aruncarea și ascunderea deșeurilor sunt interzise, la fel și eliminarea, deţinerea ori păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, incendierea ori îngroparea.

Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!