Primăria comunei Batăr a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, după ce în trei locuri din comună au fost găsite gropi de gunoaie clandestine, ba chiar cu o parte din mizerii îngropate în pământ, semn că, în mod evident, s-a dorit ascunderea lor.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Garda de Mediu Bihor, comisarii au găsit „cantităţi foarte mari de deşeuri municipale amestecate (menajere, plastice, hârtie-carton, textile, inerte, anvelope, voluminoase)”. În total, o suprafaţă de circa 25.000 mp contaminată cu gunoaie.

Gunoaie sub pământ

Una dintre gropile de gunoaie descoperite de comisarii de mediu este în satul Batăr, în spatele cartierului de romi, în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru. Aici, circa 100 metri cubi de gunoaie erau aruncate pe o suprafaţă de circa 5.000 mp, iar o parte din gunoaie erau acoperite de pământ şi împinse în albia râului.

Alte gunoaie au fost găsite în satul Talpoş, pe păşunea aflată după cimitir, vizavi de fostele grajduri. Aici, pe o suprafaţă de circa 10.000 mp, comisarii de mediu au estimat că zac circa 250 mc de gunoaie, din care o parte acoperite cu pământ.

A treia groapă clandestină este în satul Tăut, în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru, unde „au fost identificate pe o suprafaţă de cca 10.000 mp, abandonări de deşeuri municipale amestecate, cca 100 mc, din care o parte erau acoperite de pământ”.

„Astfel UAT Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Bihor.

În plus, până pe 31 martie 2021, Primăria comunei trebuie să cureţe cele trei zone.

Gunoaie Batăr

Recidivişti

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât pe teritoriul comunei sunt două arii protejate de importanţă comunitară, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru. Altfel spus, natura aici trebuia protejată cu mai mult interes, nu contaminată cu cantităţi uriaşe de gunoaie.

Şi mai grav este că Primăria Batăr a mai fost amendată pentru fapte similare şi anul trecut, când a încasat o sancţiune de 30.000 de lei, pentru că a îngropat gunoaie. Atunci, comisarii de mediu au depistat un teren de circa 5.000 mp plin cu deşeuri.

„Având în vedere frecvenţa problemelor întâlnite, Garda de Mediu va supraveghea cu atenţie zona”, se mai arată în comunicat.

BIHOREANUL a încercat să obţină explicaţii pentru această situaţie revoltătoare de la primarul comunei, Ioan Mughiuruş (PSD), dar până la publicarea acestui articol, edilul nu a răspuns apelurilor telefonice.

Gunoaie Batăr