Comisarii de la Protecţia Consumatorului au finalizat o acţiune tematică de control a negustorilor de produse alimentare vândute vrac, care a vizat modul de vânzare, etichetare şi prezentare a acestora. La majoritatea comercianţilor au fost descoperite nereguli iar amenzile date depăşesc un miliarde de lei vechi, transmite CJPC Bihor.

Conform unui comunicat transmis joi, controlul s-a derulat în perioada 11-28 februarie, timp în care au fost verificaţi 52 de comercianţi din Oradea. Au fost verificate mai multe categorii de alimente vândute vrac, adică la grămadă: produse zaharoase, produse de patiserie, biscuiţi, napolitane, alune, paste făinoase dar şi carne şi preparate din carne.

"Principala abatere constatată a fost reambalarea produselor achiziţionate vrac şi comercializarea lor către consumatori în ambalaje de gramaj mic, dar fără ca acestea să aibă elemente de identificare şi caracterizare", a arătat şeful CJPC Bihor, Traian Bejan.

Potrivit acestuia, alte deficienţe sunt comercializarea produselor vrac fără ca denumire produs, lista ingredientelor, atenţionări privind conţinutul de substanţe alergene ori termenul de valabilitate să fie afişate în mod vizibil şi lizibil. De asemenea, la majoritatea comercianţilor produsele comercializate vrac nu erau însoţite de datele despre distribuitorul produselor ori nu aveau afişate preţurile de vanzare la unitatea de măsură.

Controlul a vizat 52 de operatori economici, la 49 dintre aceştia fiind găsite nereguli, motiv pentru care comisarii CJPC Bihor i-au amendat. Valorea totală a sanctiunilor aplicate este de 103.500 lei.