Vineri, în prima zi în care în majoritatea localităţilor cu rate mari de infectare cu Covid, au intrat în vigoare noile restricţii de deplasare, în Bihor au fost date amenzi în valoare de 7.500 lei pentru nerespectarea acestora.

După cum se ştie, conform noilor reglementări, în unităţile administrativ teritoriale în care incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie. În localităţile cu incidenţe peste 4, dar sub 7,5, restricţiile amintite mai sus se aplică doar în timpul weekend-ului. Concret, aici circulaţia este permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie. 

Conform unui comunicat al Poliţiei Bihor, în cadrul acţiunilor de vineri, echipele mixte au legitimat 3.173 de persoane şi au verificat respectarea măsurilor sanitare în 144 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri şi zone de agrement.

De asemenea, au fost verificate 77 de mijloace de transport, din care 49 de mijloace de transport public în comun.

"În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 132 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 35.000 de lei.  Dintre acestea, 102 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 25.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, 28 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 7.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, iar 2 sancţiuni, cu amendă în valoare totală de 2.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea", arată comunicatul.

În misiunile de vineri au fost angrenaţi 304 poliţişti, 8 cadre ale Poliţiei Locale Oradea, 89 de jandarmi, 2 pompieri, 2 inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 1 comisar al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, 1 inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Controalele vor continua şi în zilele următoare.