Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au emis în nici trei luni, de la începutul acestui an și până săptămâna trecută, amenzi totalizând aproape 300.000 lei unor firme și persoane depistate că au incendiat deșeuri, fapt care a generat poluări ale aerului. Firmele au fost sancționate cu câte 50.000 lei, iar persoanele fizice au fost „arse” și ele usturător, cu câte 20.000 lei.
Potrivit unui comunicat dat publicității luni de către Consiliul Județean Bihor, cu care Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu are un protocol ce vizează inclusiv prevenirea acumulării depozitelor clandestine de deșeuri și sancţionarea celor care scapă de gunoaie dându-le foc, comisarii de mediu au identificat patru firme și tot atâtea persoane fizice care au aprins deșeuri din plastic, textile, componente auto și anvelope.
„Firmele au fost sancționate de către Garda de Mediu cu amenzi de câte 50.000 lei, în timp ce persoanele fizice au primit sancțiuni de 20.000 lei fiecare”, precizează comunicatul CJ Bihor, valoarea totală a amenzilor date fiind de 280.000 lei.
Pe de altă parte, CJ Bihor arată că de la începutul anului, comisarii de mediu au identificat, cu ajutorul înregistrărilor surprinse de camerele de supraveghere achiziționate de această instituție și amplasate în diverse locuri din județ, și șase persoane pe care le-au amendat cu câte 10.000 lei pentru depozitarea ilegală de deşeuri, în timp ce alte patru persoane, care au abandonat deșeuri lângă pubele, au primit avertismente.
„Aceste acțiuni reprezintă un efort comun pentru a face din Bihor un județ mai curat. Amintim că la finalul anului trecut Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT. CJ Bihor și instituțiile partenere acționează în mai multe direcții, pentru stabilirea unor standarde de curățenie, penalități explicite și responsabilități clare pentru cei implicați, operaționalizarea sistemului de colectare a deșeurilor, accesarea fondurilor europene pentru salubritate și mediu, înființarea unor platforme de colectare separată a deșeurilor în orașele din județ, gestionarea câinilor fără stăpân, curățenia în zonele turistice, elaborarea de proiecte pentru conservarea mediului și desfășurarea unor acțiuni de educare și voluntariat”, transmite CJ Bihor.