Peste 300 de sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de peste 80.000 de lei, au fost date de poliţişti şi de reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii de control în Bihor, în urma descinderilor organizate în acest sfârşit de săptămână, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus.

"În cadrul acţiunilor desfăşurate în perioada 8 - 9 ianuarie a.c., echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 6.709 persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 216 societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri şi zone de agrement, precum şi în 303 mijloace de transport, din care 119 mijloace de transport public în comun", arată un comunicat transmis duminică de Poliţia Bihor.

În total, au fost date 303 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 80.675 de lei, dintre care nu mai puţin de 227 (amenzi în valoare totală de 43.750 de lei) au fost pentru pentru nepurtarea măştii de protecţie. 34 de sancţiuni (valoare totală de 20.500 de lei) au fost pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, iar una, cu amendă în valore de lei 1.000 de lei, a fost aplicată pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

"Echipajele prezente în teren au aplicat 6 sancţiuni cu amendă în valoare de 3.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar alte 35 de sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 12.425 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea Codului Rutier", mai explică informarea.

În aceste misiuni au fost angrenaţi, în medie, zilnic, 244 de poliţişti, 52 de jandarmi, 37 de poliţişti locali, 6 poliţişti de frontieră, un pompier militar, 2 inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un comisar al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, un inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Asemenea acţiuni vor continua la nivelul judeţului Bihor şi în următoarea perioadă.

Cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde - 0800800165.