Săptămâna trecută am arătat că, în ciuda a ceea ce ni se transmite de către autorităţi  zilnic la televizor sau prin alte forme de comunicare în masă, legislaţia cu privire la amenzile aplicate în starea de urgenţă este, din păcate, extrem de prost făcută, aspect care conduce, finalmente, la neîncasarea de către stat a amenzilor aplicate.

Din cauza necorelării legislative, amenzile aplicate nu pot fi executate momentan deoarece, prin decretul de instituire a stării de urgenţă, au fost suspendate toate termenele judiciare, deci şi cele de 15 zile pentru plata a jumătate din amenda atacată şi pentru contestarea acestor amenzi.

Mai mult, însă, la o analiză atentă a legislaţiei în materie, se ajunge la concluzia că multe dintre sancţiunile aplicate nu vor putea fi executate nici după încheierea stării de urgenţă, fiind posibil - ba chiar probabil - să fie anulate de către instanţele de judecată.

Acest lucru se va putea întâmpla pentru simplul motiv că nicio contravenţie nu este descrisă în concret în actele normative sancţionatorii, cum de altfel ar fi obligatoriu. Este absurd să prevezi, cu titlu general, că încălcarea ordonanţelor militare şi a ordinelor emise în stare de urgenţă constituie contravenţie - e ca şi cum ai spune că vei ajunge la închisoare dacă nu respecţi legea, aşa în general!

Această "genială" formulare - dincolo de faptul că a dat şi va da naştere în practică la aplicarea abuzivă a legii, aceleaşi comportamente putând sau nu să fie sancţionate, în funcţie de interpretarea concretă a agentului constatator - prezintă vicii enorme de neconstituţionalitate, uşor sesizabile. De altfel, e de remarcat că deja Avocatul Poporului a sesizat acest aspect.

Pe de altă parte, deşi prevede că şi persoanele juridice pot fi sancţionate (aspect, evident, corect), legea nu impune nicio obligaţie acestora, ci doar persoanelor fizice în textul general sancţionator. Iar când amenzile aplicate persoanelor juridice vor fi anulate pe bandă, desigur că de vină va fi "justiţia coruptă", nu "genialul" talent legislativ al celor care creează normele legale!

În egală măsură trebuie remarcat şi Avocatul Poporului, care a dat publicităţii un comunicat adresat persoanelor amendate, fără însă a observa nici el că, aşa cum am arătat mai sus, momentan sunt suspendate toate termenele legale!

Până când vom vedea ce se întâmplă, însă, în concret, nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm. În casă (cel puţin în primă fază)!