În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere.

Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.

Din păcate, însă, măsurile dure anunţate de guvernanţi nu îşi vor atinge scopul, din cauza gravelor carenţe ale legii, dintre care voi prezenta doar câteva.

Astfel, dincolo de faptul că nu sunt definite concret încălcările ce pot atrage aplicarea amenzilor la regimul stării de urgenţă, în cazul contravenţiilor comise până la data de 30 martie inclusiv, contravenientul poate achita jumătate din minimumul amenzii (la fel ca în cazul tuturor contravenţiilor din România), adică fix 50 lei (jumătate din limita minimă a amenzii în materia stării de urgenţă de 100 lei).

Probabil, văzând cum se achită aceste sume, guvernanţii au modificat legea, prevăzând că, în cazul contravenţiilor comise după data de 31 martie, contravenienţii au posibilitatea de a achita jumătate din amenda concret stabilită de agentul constatator, în noile limite - de la 2.000 la 20.000 lei.

Cu toate acestea, în toate situaţiile de mai sus, amenda nu poate fi efectiv executată acum. De ce? Foarte simplu. În primul rând, pentru că, potrivit art. 41 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgenţă, termenele de decădere nu încep să curgă pe perioada stării de urgenţă. Ca atare, mai pe româneşte, persoanele amendate vor avea la dispoziţie 15 zile de la data încetării stării de urgenţă pentru a decide dacă achită jumătate din amenda aplicată (sau chiar din minimumul amenzii) sau formulează plângere contravenţională.

În al doilea rând, pentru că OUG 34/31 martie 2020 prevede că plângerea nu suspendă executarea sancţiunilor complementare - per a contrario, executarea amenzii, dacă se formulează plângere, este suspendată.

Degeaba statul a prevăzut faptul că amenzile aplicate în stare de urgenţă se fac venit la bugetul de stat şi nu la bugetele locale, atât timp cât nu există niciun mijloc de a constrânge contravenientul să plătească amenda.

Cu speranţa că cetăţenii vor fi civilizaţi şi vor achita benevol amenzile, nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm. În casă!