Inspectorii de muncă din Bihor au început anul în forţă. În cursul lunii ianuarie, specialiştii ITM Bihor au făcut controale la 253 de firme, cărora le-au aplicat 466 de sancţiuni contravenţionale, din care 401 au fost avertismente, iar 65 amenzi în cuantum de 575.000 lei.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, din totalul sancţiunilor aplicate în ianuarie, 48% (adică 224 sancţiuni) au avut ca motiv încălcarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă. „Cu ocazia controalelor efectuate s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat un număr de 224 sancţiuni contravenţionale, din care 6 amenzi în cuantum de 25.000 lei, şi 218 avertismente”, se arată în comunicatul ITM Bihor, cu precizarea că inspectorii de muncă au dispus şi măsuri pentru intrarea în legalitate a societăţilor sancţionate.

În ce priveşte relaţiile de muncă, 52% din sancţiunile emise (242 la număr) au fost stabilite din cauza muncii fără forme legale şi neconformităţilor în documentele de muncă. În mod concret, inspectorii au dat 17 amenzi pentru munca fără forme legale, totalizând 400.000 lei, şi 42 amenzi în valoare de 150.700 lei pentru neconformităţile din contractele de muncă.

Pe de altă parte, în luna ianuarie, ITM Bihor a primit o notificare a intenţiei de concediere colectivă, din partea societăţii Zahărul Oradea SA, care va disponibiliza 199 angajaţi începând din luna martie, ca urmare a deciziei patronatului german de închidere operaţională a fabricii de pe Şoseaua Borşului.