După decizia Curții Constituționale prin care amenzile aplicate în timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale, nu a existat un cadru legislativ care să permită sancționarea persoanelor care nu respectă măsurile autorităților impuse pentru controlul pandemiei. Chiar și după instituirea stării de alertă, a existat o perioadă în care nu s-au putut aplica sancțiuni, deoarece cadrul legal nu a fost pregătit din timp, cu toate că se știa de mult ce urmează.

În fine, teoretic, din momentul publicării Ordinului comun al ministrului de Interne și ministrului Sănătății privind modul de utilizare al măștii, se părea că lucrurile au intrat într-o relativă normalitate. Din păcate, însă, nu este așa...

Dacă majoritatea contravențiilor destinate persoanelor fizice din noua lege a stării de alertă nu ridică probleme, aplicarea unei sancțiuni pentru nepurtarea măștii ține de scenariul unui film absurd, în care agentul constatator este transformat în țintă pentru glume. Hai să ne imaginăm cum se poate constata, în practică, o contravenție vizând nepurtarea măștii, prin prisma excepțiilor prevăzute în ordinul ministerial!

Astfel, nu trebuie să poarte mască angajatul care este singur în birou sau persoanele din birou între care se menține o distanță de minimum 2 metri, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la 2 ore, și a dezinfecției suprafețelor! Cum va constata agentul că un birou este aerisit și dezinfectat la 2 ore? Va sta la pândă cu cronometrul în mână?

Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!

Nu trebuie să poarte mască persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare! Dacă nici ministrul Sănătății nu e în stare să enumere care sunt aceste boli, oare trebuie să le știe polițistul de la colț de stradă?!

Nu trebuie să poarte mască elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare! Dar care este distanța corespunzătoare?!

Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetățenilor, cât și propriilor tăi funcționari?