Deşi Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţa că data limită pentru încheierea asigurărilor pentru locuinţe este 15 iulie 2011, legea dă timp românilor să încheie poliţele până la data de 5 august 2011. Totodată, primarii vor putea aplica amenzi celor care nu au asigurare abia din luna august 2012.

Legea stabileşte atât în forma iniţială, cât şi în cea modificată, că obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale devine efectivă la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar în primul an proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat, deşi populaţia devenea obligată să încheie poliţe abia după adoptarea normelor, care au fost publicate în Monitorul Oficial abia în 6 mai 2011.

Astfel, încheierea poliţelor trebuie făcută până la 5 august 2011, în timp ce amenzi se vor da abia din vara viitoare.