Mare forfotă mare, miercuri, în comuna bihoreană Pietroasa. Toate muncile câmpului s-au oprit, pentru o zi. Însuşi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, alături de primarul oraşului Brevard din SUA, Jimmy Harris, dar şi de alte oficialităţi de dincolo de Ocean, au fost în satul bihorean Gurani, să ia parte la ceremonia de înfrăţire dintre Pietroasa şi Brevard.

Au venit americanii!

Agitaţia a început de dimineaţă la primăria din comună, iar pe uliţe poliţiştii vegheau ca maşinile oficialilor să nu întâmpine nicio piedică. În acelaşi timp, şoferul microbuzului şcolii din comună a avut o meserie importantă de îndeplinit: a transportat elevii din Pietroasa la terenul de sport din Gurani, unde avea să se ţină ceremonia, teren realizat, de altfel, tot de americani. Odată ajunşi acolo, şcolarii, de la cei mici până la cei mai mari, aveau şi ei propriul rol de îndeplinit: să fluture steagul României şi al Americii.

Primăriţa din Pietroasa, Saveta Oşvat, a explicat sătenilor cum au ajuns cele două localităţi să se înfrăţească: prin "fiul satului" Adrian Dreană, care este unul din directorii companiei New Vista, o delegaţie a acestei corporaţii a venit, în 2007, la Pietroasa, interesată să investească în comună. Doi ani mai târziu, Oşvat împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, şi cu prefectul Gavrilă Ghilea, au vizitat Brevard, Carolina de Nord, iar în 2010, oficiali americani au lansat scrisoarea de înfrăţire. "Iată că ceea ce părea un vis s-a transformat în realitate", a spus primăriţa.

Totodată, primarul din Brevard, Jimmy Harris, sosit special pentru eveniment la Pietroasa, a spus că cei trei vizitatori din Bihor pe care i-a avut în 2009 sunt acum cetăţeni de onoare ai oraşului său.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a plusat, făcând tuturor celor prezenţi o altă propunere: ca întreaga regiune Transylvania din Carolina de Nord să se înfrăţească cu Bihorul. "Noi suntem, de fapt, Transilvania", a spus Ţîrle.

La rândul său, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a vorbit despre prietenia româno-americană, completând că un bun exemplu în acest sens este terenul de sport pe care americanii de la New Vista l-au făcut în Gurani. Soţia acestuia a spus, în româneşte, că i-ar plăcea ca nepoţii ei să se joace în Pietroasa.

Sat în sat

Planurile americanilor în Pietroasa nu se opresc însă aici. Corporaţia New Vista a cumpărat deja aproximativ 150 de hectare de pământ în comună, unde are de gând să construiască un sat de vacanţă bazat pe turism montan sălbatic, adică să nu intervină foarte mult în peisajele naturale. "Nu vor avea drumuri asfaltate, ci din piatră măruntă", a exemplificat Ţîrle. Totodată, preşedintele CJ a informat că investiţia americanilor în Pietroasa va fi de peste 6 milioane de dolari.

Satul New Vista va avea case de vacanţă cu terenuri de golf, dar şi locuri de socializare. "Am vrut să le demonstrez tuturor străinilor că România este o ţară frumoasă, cu oameni deosebiţi. Proiectul presupune, în linii mari, o comunitate turistică, unde vor veni oameni din toată Europa. Un loc unic în Europa, din care oamenii să se poată uita cu mândrie şi cu respect la România", a precizat Adrian Dreană, bihoreanul membru în grupul New Vista.

Până acum, americanii au realizat, în cadrul proiectului din Pietroasa, o pensiune şi o pescărie.