Câţi orădeni ştiu că încă din 2011 în oraş există un Teatru de Vară? Şi, mai ales, câţi au fost vreodată acolo la un spectacol?

Amfiteatrul construit din bani publici în Bastionul Ciunt al Cetăţii a rămas aproape nefolosit pentru că nimeni nu vrea să-l gestioneze, iar cei mai îndreptăţiţi să-l folosească, şefii celor două teatre din Oradea, se rezumă la a reproşa că proiectul nu e bun...

Fifty-fifty

Ideea construirii unui Teatru de Vară în Cetatea Oradea a existat încă din 2004, dar s-a concretizat, cu greu, abia în octombrie 2007. Cu aprobarea aleşilor locali şi judeţeni, Consiliul Judeţean Bihor şi Administraţia Imobiliară Oradea s-au asociat pentru a amenaja în Bastionul Ciunt un amfiteatru pentru spectacole de vară, obligându-se să suporte fifty-fifty costurile investiţiei, adică 3 milioane lei. Înţelegerea era că, după finalizarea acesteia, se va decide şi cine o va administra.

Potrivit acordului, CJ a organizat un concurs de idei, al cărui câştigător a fost arhitectul Ernest Pafka. Deşi s-a consultat cu reprezentanţii de atunci ai Teatrului de Stat, acesta n-a putut gândi scena cum voia, ci puţin mai mică, din cauza unor ziduri medievale descoperite în timpul lucrărilor.

Inaugurare şi atât

Executat de firma Constructorul Sălard, Teatrul de Vară are o capacitate de 800 de locuri, o scenă de 103 metri pătraţi în formă de trapez, sub care au fost amenajate cabine pentru actori, ba chiar şi băi dotate cu duşuri, plus un spaţiu pentru recuzită şi decoruri. În baza aceluiaşi proiect, în corpul L al Cetăţii a fost amenajată şi o zonă pentru o viitoare cafenea.

Chiar dacă lucrările au fost recepţionate abia în noiembrie 2011, amfiteatrul a fost inaugurat cu fast în avans, în luna august, când trupa Experidance din Ungaria, cu 23 de dansatori, a dat aici un show de teatru-dans. "Artiştii au spus că scena e prea mică, dar şi-au modificat coregrafia ca să iasă bine", spune actualul manager al Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, cea care a organizat evenimentul.

După inaugurare, însă, tăcere. În 2011 nu s-a mai făcut nimic, căci lucrările nu fuseseră finalizate integral, iar în vara şi în toamna lui 2012, amfiteatrul a găzduit doar 3-4 spectacole ale Uniunii Studenţilor Maghiari şi câteva evanghelizări ale unor neoprotestanţi. Însă, niciun spectacol al instituţiilor de cultură...

Eu vara nu joc

De ce nu vor actorii orădeni să folosească Teatrul de Vară? În primul rând, deşi acordul spunea că la finalul lucrărilor se va decide cine administrează investiţia, CJ Bihor şi AIO nu au stabilit nici până acum în ograda cui rămâne gestiunea şi exploatarea lui, fiindcă pe agenda ambelor instituţii au existat mereu alte priorităţi. "Părerea mea e că ar trebui să intre în grija noii Direcţii de Organizare Evenimente din Primărie", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

07 Daniel Vulcu.jpgAdevărul e, însă, că actorii nu au chef de amfiteatru. Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu (foto), crede că este "o construcţie neprofesionistă". "Pentru spectatori condiţiile sunt bune, dar scena e prost concepută. Este mai degrabă un podium făcut după ureche", spune Vulcu, argumentând că spaţiul e mic, iar accesul publicului se face pe lângă scenă, pe două culoare înguste, putând astfel deranja spectacolul dacă oamenii vin cu întârziere.

În plus, zice el, Teatrul de Vară nu are suporţi pentru lumini şi sonorizare, uitând că trupa Iosif Vulcan a jucat multe spectacole în spaţii neconvenţionale, în faţa clădirii Teatrului, în pub-uri şi chiar şi în tramvaie. "Nu avem de gând să facem spectacole acolo. Nu ne interesează spaţiul!", a încheiat însă Vulcu discuţia cu BIHOREANUL.

La reparat

07 infiltratii.jpgÎn schimb, colega sa de la Teatrul Szigligeti, Czvikker Katalin, afirmă că s-a gândit la unele proiecte în amfiteatru pentru vara aceasta. "Într-adevăr nu există tehnică de scenă şi lumini, dar am putea folosi sistemele mobile pe care le deţinem", zice Czvikker. De ce n-a făcut-o până acum? "Nu ni s-a dat în administrare. Nu poţi să plănuieşti ceva de durată pe un spaţiu care nu-ţi aparţine".

Orice planuri sunt însă tardive acum, căci în curând în această zonă a Cetăţii va începe introducerea utilităţilor, iar accesul publicului va fi interzis. Ulterior, AIO şi CJ vor prelua definitiv Teatrul de Vară din garanţia constructorului, nu înainte ca acesta să facă deja unele reparaţii, precum relăcuirea băncilor şi repararea unor pereţi de la cabinele actorilor, unde deja au apărut infiltraţii de apă (foto). Cine va păstori investiţia se va decide abia la urmă. Pe când un spectacol acolo? Poate în vara ailaltă...