Zvonul s-a confirmat. Licitaţia pentru noul sediu al Ambulanţei a fost măsluită! Lucrările riscă să fie compromise şi aproape un milion de euro să se ducă pe apa Sâmbetei, ca urmare a unei licitaţii făcute după chipul şi asemănarea unui prieten al şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Omul de afaceri Remus Căpăţână, despre care se spunea încă din vară că vrea să obţină "pe uşa din dos" contractul pentru reabilitarea Ambulanţei, a promis întocmirea proiectului în timp record, de nici 3 ore, aşa că licitaţia a fost contestată de un contracandidat şi poate fi anulată! Mai ales că BIHOREANUL a descoperit şi dovada clară că oamenii lui Căpăţână au participat la elaborarea caietului de sarcini. Cum ar veni, şi-au "scris" singuri ce trebuie să facă...

Zvonuri confirmate

Pe 20 iunie a.c., manageriţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Daniela Petrişor, era demisă subit de şeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, care, în urma unor controale fulger, o acuza de management defectuos. Încă de atunci se zvonea că femeia era înlocuită cu dr. George Gălbineanu, apropiat al PDL şi prieten cu Pîrcioagă, pentru că refuzase să fie "ajutată" la elaborarea documentaţiei pentru licitaţia privind construcţia noului sediu al SAJ de un amic de-al şefului DSP, Remus Căpăţână, interesat să pună mâna pe lucrare.

"Au fost presiuni din partea doctorului Pîrcioagă. Ne-a sugerat să-l contactăm pe domnul Căpăţână, spunând că "o să vină persoana cutare, să vă facă toate procedurile, daţi-i tot ce trebuie". Pentru că s-a împotrivit, doctoriţa Petrişor a fost schimbată", mărturiseşte liderul sindical Gheorghe Chiş.

Cert e că la licitaţia desfăşurată luna trecută a fost câştigată de Vestind Construct, aparţinând lui Căpăţână, după ce în competiţie se înscriseseră trei firme: Selina, care pentru 3,5 milioane lei s-a angajat că finalizează lucrarea în 3 luni şi 5 zile, CIAC, care a cerut pe 2,2 milioane lei pentru 4 luni, şi Vestind Construct, care şi-a asumat că face lucrarea pentru 2,1 milioane lei în timp record: 2 luni şi 12 zile. Cum în criteriile de atribuire "inventate" de SAJ preţul mai mic conta doar 50%, proiectarea 25% şi execuţia tot 25%, Vestind părea a avea oferta cea mai avantajoasă.

Preţ subevaluat

03 Mintas.jpgLucrurile n-au rămas, însă, aşa. Mirosind că Vestind a ştiut mai multe decât ceilalţi concurenţi, directorul general al CIAC, Ioan Mintaş (foto), a contestat rezultatul, pe motiv că termenele asumate de Căpăţână sunt nefezabile, atât în ce priveşte proiectarea, cât şi execuţia tehnică. Şi pe bună dreptate...

"Şi-au pus 0,1 zile de proiectare, or aşa ceva e imposibil, pentru că nu se încadrează în termenele tehnice şi legale!", acuză Mintaş. "Apoi, pentru turnarea unui singur planşeu, poţi decofra, la limită, cel mai devreme, după 17 zile, în loc de 25, cum spun normele. Dar, dacă lucrezi şi în perioada rece, lucrările durează mai mult. Pentru trei planşee îţi trebuie cel puţin 50 de zile", explică el.

Într-adevăr, lucrarea presupune, între altele, demolarea a două corpuri de clădire, lucrări de subfundare la fundaţiile existente, refacerea pardoselilor a tencuielilor. Inclusiv canalizarea trebuie refăcută şi urmează să fie construită şi o mansardă.

Chichiţe pe caiet

Trânteala se vede la lecturarea atentă a documentaţiei postate pe SEAP, care dezvăluie şi de ce şi-a permis Vestind să "blufeze" cu proiectarea pe care ar face-o, chipurile, în 2,4 ore.

În vreme ce la partea de execuţie durata lucrărilor e plafonată de achizitor la minim 2 luni (ofertele sub acest termen fiind considerate neserioase) şi maxim 5 luni, la proiectare un termen minim nu mai apare, doar cel maxim de 2 luni. Însă el se impunea nu doar prin analogie cu celălalt criteriu, dar şi prin faptul că proiectarea unei asemenea lucrări presupune o mulţime de acte, studii, schiţe şi avize, imposibil de făcut în timp scurt decât de cei "iniţiaţi". Mai mult, documentaţia trebuia supusă spre aprobare pe etape, unei comisii tehnico-economice a SAJ.

Nefiind instituit un termen minim, caietul de sarcini lăsa cale liberă oricui să "fure startul" şi să se situeze pe nedrept înaintea ofertelor concurenţilor. Iar Căpăţână a profitat...

Fac pe proştii

03 Galbineanu.jpgManagerul SAJ, George Gălbineanu (foto), cel care a aprobat caietul de sarcini şi ar fi trebuit să se asigure de corectitudinea licitaţiei, susţine că ea n-a fost făcută cu dedicaţie. Întrebat despre informaţiile potrivit cărora trimişi ai afaceristului au luat parte la întocmirea documentaţiei, şeful SAJ a replicat că nu-i adevărat.

Atât el, cât şi Remus Cacuci, şeful biroului de achiziţii, care a întocmit caietul de sarcini şi a fost preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor, dar şi directoarea economică Mihaela Barnoş, care a avizat documentaţia, recunosc că nestabilirea unui termen minim de proiectare a fost o omisiune, dar nu una care încalcă legea. Şi nicidecum n-ar constitui o portiţă larg deschisă pentru cineva...

Întrebat dacă îşi va da demisia dacă BIHOREANUL dovedeşte contrariul, Gălbineanu s-a dat încolţit. "Întrebarea e tendenţioasă. Să lăsăm forurile abilitate să decidă. Totuşi, CNSC (Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor - n.r.) e instanţa superioară", a spus directorul. Dar dacă banii alocaţi de minister se vor pierde pentru că n-au fost folosiţi anul acesta? "Ne vom da demisia toţi. Îmi dau demisia şi îi fac pe plac sursei dumneaoastră", a bravat Gălbineanu, ironic.

Pionul lui Căpăţână

Convins, probabil, şi el, ca şi ceilalţi, că măsluirea n-are cum să fie dovedită, managerul şi apropiaţii săi nu bănuiau că, la momentul la care le punea aceste întrebări "tendenţioase", BIHOREANUL descoperise deja că însăşi tema de proiectare a noului sediu, cuprinsă în caietul de sarcini şi postată pe SEAP, le dă de gol aranjamentul.

Favorizarea lui Căpăţână e evidenţiată clar de caracteristicile interne ale documentului în cauză. Ele arată că tema de proiectare care poartă antetul SAJ, cea care spune în detaliu ce trebuie să conţină documentaţia tehnică pentru realizarea lucrării - şi care nu putea fi realizată fără acces la arhivele Ambulanţei - este întocmită pe calculatoarele unei anume firme Levions Consulting.

cazacu 3.jpgSocietatea aparţine orădeanului Puiu Dorel Cazacu (foto), care nici el nu e fitecine. Din ianuarie 2011, potrivit propriului CV, Cazacu ocupă funcţia de director adjunct la Vestind Construct. Adică nimeni altul decât mâna dreaptă a lui Căpăţână. Şi uite aşa, totul se lămureşte!

Prins cu minciuna

Contactat de BIHOREANUL, omul de afaceri Remus Căpăţână a sărit ca ars, acuzând din start ziarul de rea-voinţă şi, în ciuda evidenţelor, a minţit cu tupeu, negând orice legătură atât cu Gălbineanu, cât şi cu Pîrcioagă.

01 Capatana.jpg"Despre ce prostii vorbim? Mi se par calomnii!", a pozat el, uitând cum nu de mult se erija în apărătorul şefului DSP, atunci când BIHOREANUL a dezvăluit că fiica lui Pîrcioagă a fost angajată în mod dubios la Ambulanţă. Iar cu Gălbineanu a fost coleg de liceu...

Alunecos, Căpăţână nu a recunoscut, în ciuda evidenţelor, că s-a angajat să facă proiectul în 0,1 zile, "ci în 12 + 0,1 zile", şi a motivat durata scurtă prin faptul că s-ar fi pregătit din timp. "Când a apărut anunţul pe SEAP, mi-am asumat responsabilitatea întocmirii proiectului. Am avut la dispoziţie o lună", a spus el, adăugând că, dacă nu câştiga licitaţia, vindea proiectul câştigătorului, asta fiind o practică răspândită. Cât priveşte termenul mic de execuţie, Căpăţână spune că are dotările tehnice să finalizeze lucrările în doar 2 luni, lucrând zi şi noapte.

Afaceristul a negat şi că ar fi intervenit la conducerea SAJ, încercând să-şi facă mai uşoară licitaţia. Dimpotrivă. Fosta conducere l-ar fi contactat, ca să-i ajute la caietul de sarcini, căci, vezi Doamne, cei de la SAJ nu ştiau! Dar nicidecum nu e vorba de Cazacu sau Levions Consulting. "Am trimis o doamnă, expert în achiziţii. N-o cunosc personal, numai telefonic, dar până la urmă nu a mai intervenit. Cazacu nici măcar n-a lucrat aici când s-a făcut caietul de sarcini. E la mine doar de o lună. Aşa-s de cusute cu aţă albă toate! Vă jur, sunt om cu credinţă în Dumnezeu, nu cunosc dacă el are acea firmă, dar dacă aveţi o dovadă în senul acesta, vor fi repercusiuni mari", a pozat patronul.

Vorbe goale, care nu reuşesc să deturneze, însă, atenţia de la adevărata poveste: cum se pune mâna pe banii publici. Mecanismul a fost dovedit încă o dată de BIHOREANUL. Mai rămâne doar ca şi autorităţile s-o facă...


SĂ FIE ANCHETĂ!
Sancţiuni de jos în sus

03 Pircioaga.jpgContactat de BIHOREANUL, şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă (foto), susţine că nu are nici o legătură cu licitaţia de la Ambulanţă şi neagă că ar fi demis-o pe Petrişor pentru că aceasta nu i-a acceptat prietenul ca "ajutor". "Nu are legătură. Doamna Petrişor nu a făcut nimic timp de 6 luni de zile", zice el, punând povestea pe seama răzbunării unor angajaţi ai SAJ, pentru că a sesizat poliţia în privinţa lipsei de carburanţi şi a 10 autosanitare din inventar.

Şeful DSP susţine că nici n-avea cum să influenţeze licitaţia. "Există organism naţional de contestaţii, să verifice. Peste tot sunt contestaţii. Licitaţia se face prin SEAP. Aici nu merge că  aprobă X, scrie Y şi dau cui vreau". Pîrcioagă mai afirmă că, în funcţie de soluţia care va sosi de la CNSC, va lua măsuri dacă se vor impune, dar nu e sigur că ele vor implica şi demiterea managerului, la fel cum a făcut cu Petrişor. "Vom analiza şi vom vedea cine ce responsabilităţi nu şi-a îndeplinit. Nu se putea amesteca el într-o comisie. Dacă s-au produs erori din partea comisiei îi voi cere dânsului să îmi prezinte măsurile împotriva comisiei care a făcut greşeli. Se merge gradual. Dacă dânsul nu ia măsuri, discuţia se reia"...