În acest an, zgomotul de pichamăre ar putea să-i scoată din sărite pe orădeni. Trei firme contractate de Compania de Apă Oradea vor lucra la refacerea reţelelor de apă şi canalizare pe 119 străzi din oraş.

Lucrările fac parte din mega-proiectul în valoare de peste 83 de milioane de euro "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor", derulat de Compania de Apă cu bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Selina, în întârziere

Potrivit directorului CAO, Ovidiu Gavra, în 2014 sunt planificate în Oradea lucrări de extindere şi reabilitare a reţelei de apă pe 65 de străzi, respectiv lucrări la canalizarea menajeră pe 73 de străzi. Parte din aceste artere se suprapun.

"Anul acesta e anul de vârf", a declarat Gavra, joi, într-o conferinţă de presă, făcând referire la numărul mare de lucrări din Oradea.

Cele 119 străzi sunt cuprinse în trei contracte: unul încheiat cu Selina (în valoare de 28,6 milioane lei), unul cu Depona Edilitare şi Drumuri (în valoare de 6,9 milioane lei) şi unul cu Gavella (în valoare de 19,2 milioane lei). Cei mai presaţi vor fi muncitorii de la Selina, care trebuie să termine lucrările pe cele 54 de străzi până cel târziu la data de 29 august 2014. Firmele Gavella şi Depona Edilitare şi Drumuri au termen limită la finele anului 2015.

Culmea este că, deşi Selina este prima firmă care trebuie să predea lucrările, are şi cel mai mic grad de îndeplinire a lor: doar 18%. În acelaşi timp, Gavella a efectuat deja 28% din lucrări, iar Depona 49%.

Gavra a precizat că, deşi întreg proiectul trebuia finalizat în 2013, CAO a obţinut o prelungire până la finele lui 2015, întrucât procedurile de licitaţii au durat mult mai mult decât s-a preconizat, din pricina contestaţiilor. "Acest termen de 31 decembrie 2015 este indiscutabil termenul până la care se fac plăţile europene. Apoi toate costurile vor fi suportate de noi, aşa că este în interesul nostru să finalizăm", a declarat directorul CAO.

Scuze anticipate

Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a subliniat la rândul său amploarea lucrărilor din acest an, "nemaiîntâlnită în istoria recentă a oraşului".

"În condiţiile în care pentru reabilitarea reţelei de canalizare trebuie executate săpături la adâncime de 6-8 metri, şi foarte multe din străzile principale, cum sunt George Enescu, Traian Moşoiu, Moscovei şi multe alte străzi circulate, vor intra în execuţie, este foarte clar că circulaţia va fi mult îngreunată şi că se va crea disconfort din cauza poluării fonice şi nu numai. Pentru acest disconfort ne cerem anticipat scuze orădenilor", a declarat Mircea Mălan.

Precizând şi că în 2013 lucrările din proiect nu au mers aşa cum ar fi trebuit, Mălan a precizat că a cerut firmelor contractate de CAO să lucreze cu prioritate pe străzile pe care Primăria şi-a propus să le asfalteze sau modernizeze în acest an.

Finişul, o dilemă

Cât despre partea rurală a proiectului Companiei de Apă Oradea, directorul Ovidiu Gavra a declarat că în continuare sunt probleme în zona Beiuş-Finiş, atât pentru că de mai bine de un an nu s-a clarificat problema proprietăţii terenului din Beiuş pe care ar trebui construită o staţie de epurare, cât şi pentru că Primăria Finiş nu şi-a dat avizul pentru realizarea unei conducte de aducţiune de la izvorul Feredău.

"Mâine (n.r. vineri) va veni o comisie de la Bucureşti pentru evaluarea stadiului lucrării şi a posibilităţii sau imposibilităţii finalizării lucrărilor în termen. Dacă va constata că nu se poate finaliza, acei bani se pierd", a declarat Gavra.

Problema de la Finiş a pornit de la refuzul Primăriei de a emite avizul necesari aducţiunii, edilii invocând că lucrările ar afecta o porţiune de 3 kilometri dintr-un drum recent modernizat. Dacă Primăria nu va elibera avizul, cel mai probabil va fi exclusă din proiectul Companiei de Apă.

Pe de altă parte, banii care ar fi revenit Primăriei Biharia, comună ce a decis să se retragă din proiect, au fost relocaţi de finanţator pentru localităţile Oradea, Paleu şi Săldăbagiu de Munte. În momentul de faţă se întocmesc proiectele tehnice şi documentaţiile de licitaţie pentru noile lucrări din aceste localităţi.