Dezvăluirea BIHOREANULUI potrivit căreia PSD Bihor a fost amendat de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru că în anii 2015 şi 2016 a „produs” şi cheltuit bani negri, vină pe care şeful filialei, Ioan Mang, a aruncat-o asupra fostului secretar executiv Ana Maria Tiron, a prilejuit o replică dură din partea acesteia, adresată politicianului.

Cu Statutu-n mână

În condiţiile în care Mang a declarat BIHOREANULUI că sancţionarea filialei pe care o conduce „este motivul pentru care am dat-o afară pe domnişoara Ana Maria Tiron” întrucât “documentele contabile erau în sarcina secretarului executiv, dar nu ştim ce a făcut domnişoara Tiron nici cu actele, nici cu banii”, Tiron explică, citând Statutul PSD, că nu a avut nicio atribuţie referitoare la încasarea, gestionarea şi cheltuirea banilor organizaţiei judeţene, aşadar Mang a minţit grosolan.

În replica destinată şefului PSD Bihor se arată că, potrivit articolului 88 din Statutul partidului, secretarul executiv al unei organizaţii judeţene are atribuţii privind activitatea organizatorică şi administrativă la nivel judeţean, coordonarea activităţii de centralizare a evidenţei membrilor de partid, planificarea întrunirilor şi acţiunilor organelor de conducere, constituirea arhivei de documente ş.a.m.d.

Trezorierul este cel care coordonează activitatea de încasare şi gestionare a cotizaţiilor, conduce activitatea financiar-contabilă şi gestionează fondurile organizaţiei, având ca sarcină să prevină disfuncţiile, să constate “erorile, abaterile și deficiențele activității financiar-contabile, pentru a le remedia” și să le evite în viitor etc.

Mang hotăra tot!

Ana Maria Tiron afirmă că singura persoană care lua toate deciziile privind sponsorizările şi donaţiile primite de PSD Bihor, dar şi felul în care erau cheltuiţi banii era preşedintele filialei, Ioan Mang: “Doar dl. Mang Ioan, presedintele PSD Bihor, discuta si negocia toate contractele, facturările pentru PSD Bihor, şi nicio factură nu era plătită fără aprobarea verbală a preşedintelui”.

De asemenea, fosta secretară executivă, mazilită de Mang în toamna anului trecut, precizează că într-o singură ocazie a solicitat decontarea unui drum de la Oradea la Bucureşti şi retur, pentru această cheltuială depunând documente justificative, în timp ce “alţii” nu au respectat această obligaţie. “De la colegul Dan Ardelean care a fost trezorier, eu am cerut bani pentru decont al transportului de la Oradea la Bucuresti atunci când am dus semnăturile de susţinere (n.r. – în campania electorală din 2016) şi mi-a mai dat bani să plătesc cotizaţia la Bucuresti, aşa cum este prevazut în statut. Pentru toţi aceşti bani eu i-am dus bonuri de combustibil şi chitante, nu ştiu alţii...”, arată Tiron, cu trimitere la Mang.

Nu în ultimul rând, fosta secretară executivă subliniază că niciodată preşedintele PSD Bihor nu a pus problema încasărilor şi cheltuielilor de fonduri în vreo şedinţă de partid: “La şedinţele la care eu am fost invitată, şi am participat la toate, nu s-a discutat niciodată că ar lipsi actele contabile şi că eu aş fi vinovată de aşa ceva, e ciudat cum apar acum astfel de minciuni”.

Să nu mai mintă şi să nu mai ameninţe!

În finalul replicii sale, fosta colaboratoare îi cere lui Mang să lase deoparte “poveştile muiereşti” şi să muncească pentru a-şi merita postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, primit ca urmare a alianţei dintre PSD, UDMR şi ALDE, dar în care acumulează eşecuri.

“Domnule Mang, poate lăsaţi la o parte poveştile muiereşti şi vă ocupaţi să faceţi ceva contructiv pentru judeţul Bihor, ar fi păcat ca PSD Bihor să deconteze pentru eşecurile unui vicepreşedinte în conducerea judeţului. Drumurile judeţene sunt praf, plombate cu pietriş, şi proiectele câştigate de CJ Bihor pe bani guvernamentali bat pasul pe loc”.

De asemenea, Tiron îl somează pe Mang să nu mai ameninţe membrii de partid şi să nu-i mai şantajeze că “dacă mai vorbesc” nu vor mai beneficia de alocări de fonduri publice. “Ar fi bine să încetaţi să mai ameninţaţi membrii PSD Bihor că îi daţi afara din funcţii dacă nu îl execută la vot pe X sau primarii că dacă mai vorbesc cu Y nu le mai daţi bani de la CJ Bihor, pentru că în ambele cazuri vorbiţi de bani publici şi nu de cei ai dvs personali!”.